Hjem > Aktuelt > Nyheder > Godt udspil fra KL, men med plads til forbedringer

Godt udspil fra KL, men med plads til forbedringer

29. oktober 2015
KL kommer i deres udspil ”Sammen om sundhed” med 41 konkrete forslag til, hvordan man løser de udfordringer, der er i forhold til det nære sundhedsvæsen. ”Der er overordnet set mange gode tiltag i udspillet fra KL”, siger Ergoterapeutforeningens formand Gunner Gamborg.
Sammen om sundhed
Etf mener, at der er mange gode tiltag i KL's sundhedsudspil "Sammen om sundhed", men der er også plads til forbedringer, f.eks. på forebyggelsesområdet.

For lidt fokus på forebyggelse

- KL skriver i deres udspil, at et sundhedsvæsen i verdensklasse vægter forebyggelse, rehabilitering, diagnostik, behandling og pleje ligeligt og som en del af et samlet behandlingsforløb. Det kan jeg ikke være mere enig i, men jeg mener, at der er for lidt fokus på forebyggelse i udspillet. Alle danskere har bør have ret til et godt og aktivt liv, så længe som muligt – og her spiller forebyggelse en afgørende rolle” siger Gunner Gamborg. - De forebyggende tiltag er efter min mening ikke prioriteret højt nok i KL’s sundhedsudspil.

Ét sundhedsvæsen

- Siden kommunalreformen i 2007 har kommunerne oprustet på sundhedsområdet både i forhold til at antallet af medarbejdere med en sundhedsfaglig autorisation og i forhold til omfang og kvalitet af de pleje-, genoptrænings- og rehabiliteringstilbud, som kommunerne tilbyder borgerne, men der er behov for at tage næste skridt i forhold til at sikre, at lige meget hvor man bor i Danmark, så kan man få et sundhedstilbud af høj kvalitet. Den udfordring kunne jeg godt ønske mig, at KL’s udspil havde adresseret i højere grad, udtaler Gunner Gamborg.

Genoptræningsplaner i psykiatrien
- Jeg hæfter mig ved, at KL lægger op til at psykiatrien skal styrkes, så den sidestilles med somatikken. Det kan jeg kun støtte op om, og derfor undrer det mig, at KL ikke højere grad bakker om genoptræningsplaner i psykiatrien, siger Gunner Gamborg. - Genoptræningsplaner i psykiatrien har nemlig potentialet til at fungere som et tværsektorielt redskab, der kan skabe sammenhæng i indsatsen og understøtte borgerens recoveryproces ved at sætte fokus på aktivitet og deltagelse i forhold til borgerens hverdag.

Fakta om udspillet

Regeringen, KL og Danske Regioner skal igangsætte et udvalgsarbejde, som skal udarbejde en samlet plan for udbygning af det nære sundhedsvæsen. Kommissoriet for arbejdet drøftes mellem parterne i efteråret 2015 og udvalget afrapporterer i 2016.

Her er de 7 hovedanbefalinger:

  • Indsatsen for de ældre medicinske patienter skal løftes
  • Den nære psykiatri skal styrkes
  • Sundhedsstyrelsen skal udarbejde en klar kronikerstrategi
  • Demensindsatsen skal styrkes
  • Sundhedsindsatsen for børn og unge skal styrkes
  • Bedre rehabilitering af kræftpatienter
  • Bedre incitamenter i sundhedsvæsenet
     
  • Læs KL’s udspil Sammen om sundhed