NKR: Forebyggelse af fald på ældreområdet
For ældre mennesker kan et fald have væsentlige helbredsmæssige konsekvenser i form af knoglebrud og hjernerystelse. Et fald kan også udløse frygt for at falde igen, hvilket kan føre til, at den ældre nedsætter sit aktivitetsniveau og sociale interaktion. Derfor er det væsentligt, at man sætter ind med forebyggende indsatser overfor de ældre, der er i risiko for fald.
Det anslås, at over 30 % af de hjemmeboende ældre falder mindst én gang om året. Risikoen for at falde stiger med alderen, og næsten dobbelt så mange ældre i alderen 70-80 år falder, sammenlignet med personer under 70 år.
Retningslinjen anbefaler generelt superviseret styrke- og balancetræning, samt øvelser til at optræne vestibulærsansen. Retningslinjen fraråder brugen af benzodiazepiner og antidepressiv medicin over længere tid, da præparaterne øger risikoen for at falde.
Endelig anbefales det at installere boligændringer i den ældre borgers hjem for at reducere risikoen for at falde. Til den sidstnævnte anbefaling fremgår følgende nøgleinformation:
Gavnlige og skadelige virkninger (overvejende fordele ved det anbefalede alternativ)
På baggrund af tre studier, hvoraf ét er med høj metodisk kvalitet, er der evidens for at boligændringer nedbringer antallet af fald, men ikke antallet af personer som falder eller antallet af fald med fraktur. Der er ingen potentiel skadelig virkning ved interventionen.
Boligændringer kræver ikke tidsmæssige investeringer for den ældre, som det fx. kræves ved deltagelse i et træningsforløb. Til gengæld kan det af nogle ældre opleves som en væsentlig udfordring, dels at hjemmets æstetiske udtryk ændres, samt at have håndværkere i hjemmet mens ombygningerne udføres.
Kvaliteten af evidensen
Studierne af Pighills og Fitzharris var de eneste med høj metodisk kvalitet, idet kun manglende blinding gav risiko for bias. Det vil dog ikke være praktisk mulig at gennemføre blinding af denne intervention. Det er ikke sandsynligt, at deltagerne falder mindre blot pga. bevidstheden om at være i interventionsgruppen, men det er muligt at fald underrapporteres af deltagerne, som følge af deltagernes bevidste eller ubevidste ønske om at eventuelle omsiggribende og bekostelige ændringer ikke har været forgæves.
Etf skrev blandt andet i sit høringssvar:
" ....Når man nærlæser anbefalingerne, er de imidlertid funderet på forskellige grundlag og med eller uden arbejdsgruppens erfaringer. En begrundelse for hvorfor arbejdsgruppens erfaringer indgår i nogle PICO og ikke i andre, savnes og bør uddybes i produktet.
Derfor vil Ergoterapeutforeningen også forslå, at eksempelvis anbefalingen under PICO 7: " Bør boligændringer tilbydes hjemmeboende ældre, som er i risiko for fald" ændres fra svag til stærk, da evidensen i netop denne PICO er stærkere end i de øvrige PICO."