Ny national klinisk retningslinje om ergoterapi og fysioterapi til børn og unge med cerebral parese
Mellem 2.000-2.500 børn og unge under 18 år har cerebral parese i Danmark. Cerebral parese skyldes en hjerneskade, som opstår før fødsel eller op til to år efter fødslen. Cerebral parese har ofte store konsekvenser for barnet, den unge og familien, der samtidig ofte bruger meget tid på ergoterapi og fysioterapi. Derfor er det vigtigt, at indsatserne baseres på den bedst tilgængelige viden og kliniske erfaringer med henblik på, at børnene og de unge tilbydes den bedst mulige indsats.
Kliniske retningslinjer giver anbefalinger som henholdsvis stærke og svage anbefalinger samt anbefalinger om god praksis. Anbefalingerne har karakter af faglig rådgivning. Der gives kun svage anbefalinger og anbefalinger til god praksis i denne kliniske retningslinje. Nogle anbefalinger støtter gængs praksis på området, mens andre peger på ændret praksis på området. Når der ikke gives stærke og meget detaljerede anbefalinger skyldes det, at der kun er meget begrænset forskningsbaseret dokumentation på området.
Den begrænsede viden på området gør, at børn og unge i alle tilfælde må vurderes fagligt, så de tilbydes den indsats, de har behov for. Den kliniske retningslinje tydeliggør endvidere, at det er nødvendigt at iværksætte forskning og systematiske evalueringer på området for at styrke den faglige kvalitet i indsatsen.
Baggrund
I forbindelse med finanslovsaftalen for 2011 blev det besluttet, at der skulle udarbejdes kliniske retningslinjer om træning for mennesker med funktionsevnenedsættelser som følge af udvalgte sygdomme. Dette er den første kliniske retningslinje, som Sundhedsstyrelsen offentliggør i den forbindelse.
Læs Sundhedsstyrelsens nationale kliniske retningslinje
Læs Ergoterapeutforeningens høringssvar til den kliniske retningslinje