Hjem > Aktuelt > Nyheder > Ny undersøgelse på ældreområdet fra Etf

Ny undersøgelse på ældreområdet fra Etf

20. august 2021
577 af Etf's medlemmer, som arbejder på ældreområdet, har besvaret en spørgeskemaundersøgelse fra Etf. Det svarer til, at ca. en tredjedel af dem, der ifølge Etf's oplysninger, arbejder på ældreområdet, har besvaret undersøgelsen. Formålet med undersøgelsen er i særlig grad at få viden om ergoterapeuters oplevelse af rehabiliteringsindsatser, og om supervision er, eller kan være, et middel til at styrke fagligheden.
Foto: Colourbox

- Det er guld værd for os i Etf, når så mange medlemmer besvarer en spørgeskemaundersøgelse. Vi får en bedre fornemmelse af, hvad der fylder for vores medlemmer, og vi får viden om, hvordan mulighederne er for at løfte de vigtige arbejdsopgaver, som ergoterapeuter udfører. Den viden kan vi tage med i vores politiske arbejde for at skabe bedre arbejdsforhold for medlemmerne og bedre vilkår for borgerne, siger Tina Nør Langager, formand for Ergoterapeutforeningen.

Politisk fokus på ældreområdet

Regeringen har et skarpt fokus på ældreområdet. Ikke mindst plejehjemsområdet har fået særlig bevågenhed efter "Else sagen" i sommeren 2020, hvor TV2 med skjulte kamera filmede, hvordan en 90-årig kvinde med demens  blev behandlet ganske uværdigt. 

Etf's undersøgelse peger på, at der bredt set er plads til forbedringer indenfor den faglige tilgang, når det kommer til borgernes udfordringer på plejehjemmene. Ergoterapeuter oplever, at de kognitive problemstillinger faktisk fylder mere end de somatiske problemstillinger. Det stiller andre og måske nye krav til rehabiliterende indsatser og rammer samt et ændret fokus på omgivelserne og styrkelse af relationsopbygning til såvel borgeren som pårørende.

Undersøgelsen viser også, at de ergoterapeuter, som har besvaret undersøgelsen, ser supervision som et konstruktivt element til at styrke fagligheden og den refleksive praksis for medarbejderne. Netop supervision er et område, som Etf arbejder videre med i den politiske interessevaretagelse.      

- Ud over at undersøgelsen giver os et grundlag at arbejde videre med politisk, så giver resultaterne også god pejling af, at ergoterapeuter bredt set er tilfredse i deres arbejde. De oplever, at arbejdet er meningsfuldt, og at de arbejder med rehabilitering. Det er dejligt at få bekræftet. Når det er sagt, så har vi fra foreningens side fortsat fokus på, at ergoterapi kommer til at fylde endnu mere - også i ældreplejen, siger Tina Nør Langager og fortsætter:

- I næste måned afholdes det næste Ældretopmøde. Her håber jeg, at mange ergoterapeuter på ældreområdet vil deltage sammen med os i Etf og bidrage med deres faglighed. Sammen kan vi sikre, at indsatser på ældreområdet udvikles i den rigtige retning med en opmærksomhed på rehabilitering, meningsfulde aktiviteter og selvbestemmelse for borgerne.

  • Du kan tilmelde dig ældretopmødet den 16. september her

Om respondenterne

De 577 besvarelser repræsenterer medlemmer fra 93 forskellige kommuner. Der er flest besvarelser fra kommunerne Aarhus, København, Odense, Aalborg, Randers og Vejle. Respondenterne har stor spændvidde i deres erfaringer, da de er uddannet mellem 1981 og 2021. Mange respondenter har lang erfaring fra ældreområdet. Således har 70% mere end 5 års erfaringer fra arbejde på ældreområdet.

Respondenterne arbejder indenfor: træningsenhed (35%), andet (33%), hverdagsrehabilitering (28%), plejehjem (28%), hjemmepleje (10%)

Resultater fra undersøgelsen

 

Om at bruge sin ergoterapeutiske faglighed

  • 85% oplever i høj eller nogen grad, at de bruger deres ergoterapeutiske faglighed bedst muligt.
  • 92% oplever, at deres arbejde i høj eller nogen grad er meningsfuldt.
  • 44% oplever i høj eller nogen grad, at blev bedt om at løse opgaver, hvor de ikke oplever, at de bruger deres faglighed. Dette opleves tilsvarende i mindre grad af 32%.
     

Den rehabiliterende tilgang

  • 83% oplever i høj eller nogen grad, at de har muligheder for at arbejde rehabiliterende i den måde, de løser deres opgaver på.
  • 59% oplever i høj eller nogen grad, at de har den fornødne tid til at arbejde rehabiliterende i borgerens hverdag.
  • 95% oplever i høj eller nogen grad, at borgerens livskvalitet forbedres, når der er tid til rehabilitering.
     

Supervision

  • 47% oplever at få supervision på arbejdspladsen. Heraf faciliteres supervisionen af en kollega for 48%, af en ekstern fx psykolog for 40%, af en leder for 12%.
  • 75% af respondenterne oplever, at høj grad af supervision vil komme borgeren til gode.
     

På plejehjemmet

  • 73% oplever, at borgeren i høj eller nogen grad er glad for sit liv på plejehjemmet.
  • 69 % oplever, at de pårørende er glade for det liv, som borgeren har på plejehjemmet.
  • 70% oplever, at plejehjemmet i høj eller nogen grad tilgodeser de kognitive problemstillinger hos borgeren.
  • 91% oplever, at plejehjemmet i høj eller nogen grad tilgodeser de somatiske problemstillinger hos borgeren.
  • 76% oplever, at borgerens ønsker i høj eller nogen grad står i centrum i det daglige.

Respondentgruppen vedrørende de seks spørgsmål, der udelukkende skulle besvares af medlemmer som arbejder på plejehjem, udgøres af 277 medlemmer.
 

  • Du kan tilmelde dig ældretopmødet den 16. september her