Hjem > Aktuelt > Nyheder > Træning mindsker symptomer ved Alzheimer

Træning mindsker symptomer ved Alzheimer

12. maj 2015
Ny dansk forskning viser, at moderat til hård konditionstræning kan mindske symptomer som irritabilitet, depression, uro, rastløshed og forstyrrelser i døgnrytmen hos patienter med Alzheimer i let grad. Også patienternes koncentrationsevne, kondition og fysiske funktion øges i takt med intensiteten og mængden af den fysiske træning.
Træning og Alzheimer
Ethvert tiltag, der kan øge livskvaliteten og bevare relationerne i hverdagen er af afgørende betydning for den demente og de pårørende, mener Etf. Foto: Colourbox

Nationalt Videnscenter for Demens har i samarbejde med otte demensudredningsenheder og Forskningsenheden ved Fysio- og Ergoterapiafdelingen på Bispebjerg Hospital undersøgt effekten af moderat til hård fysisk træning til hjemmeboende patienter med Alzheimers sygdom i let grad. Studiet, der fundet sted i perioden 2012-2014, inkluderede 200 patienter i alderen 50-90 år, der via lodtrækning blev fordelt til enten en træningsgruppe eller en kontrolgruppe. Kontrolgruppen blev tilbudt fire ugers træning efter studiets afslutning.

Resultater på Demensdagene 2015

Hovedresultaterne fra studiet præsenteres tirsdag den 12. maj ved DemensDagene 2015, hvor flere end 900 fagfolk er samlet til en to dage lang konference, arrangeret af Nationalt Videnscenter for Demens.

- Studiet viser, at det er vigtigt med særlige tilbud til mennesker med demens, hvor man samler dem om fysisk aktivitet, for både det sociale samvær og selve den fysiske træning har en positiv indvirkning på patienternes fysiske funktion og psykiske velbefindende, siger professor og forskningsleder Steen Hasselbalch, Nationalt Videnscenter for Demens på centrets hjemmeside.

I Danmark lever ca. 90.000 mennesker med en demenssygdom, hvilket koster omkring 24 mia. kroner årligt. Antallet af demensramte forventes ifølge Nationalt Videnscenter for Demens at stige til 164.000 i år 2040. 

Mennesker med demens har ofte mange psykiske symptomer, hvilket nedsætter den generelle livskvalitet, øger belastningen for de pårørende samt behovet for indflytning i en plejebolig:

- Det er så vigtigt, at der forskes på området, da demenssygdomme ikke kan helbredes i dag. Ethvert tiltag, der kan øge livskvaliteten og bevare relationerne i hverdagen er af afgørende betydning for den demente og de pårørende – og dermed også for samfundsøkonomien. Jeg håber derfor, at kommunerne kan se potentialet i resultaterne og sætter initiativer i gang, siger Lene Barslund, næstformand i Ergoterapeutforeningen. 

Fakta om studiet

Forskningsprojektet ADEX, er det første store studie i verden, der har målt, hvilken virkning moderat til hård træning har på patienter med Alzheimers sygdom. ADEX er samtidig det første større demensstudie gennemført i et samarbejde mellem danske demensklinikker. Nationalt Videnscenter for Demens har ledet studiet i samarbejde med Forskningsenheden ved Fysio- og Ergoterapiafdelingen på Bispebjerg Hospital og demensklinikker i Odense, Aarhus, Aalborg, Svendborg, Slagelse, Roskilde, Glostrup samt Rigshospitalet.

  • Studiets fulde navn er Preserving quality of life, physical health and functional ability in Alzheimer's disease: The effect of physical exercise – eller blot ADEX i daglig tale.
  • Hovedresultaterne præsenteres tirsdag den 12/5 ved DemensDagene 2015 og er beskrevet i en videnskabelig artikel, der afventer publikation i et internationalt fagtidsskrift.
  • Nationalt Videnscenter for Demens har ledet studiet i samarbejde med Forskningsenheden ved Fysio- og Ergoterapiafdelingen på Bispebjerg Hospital og demensklinikker i Odense, Aarhus, Aalborg, Svendborg, Slagelse, Roskilde, Glostrup samt Rigshospitalet.
  • Studiet er støttet økonomisk af Innovationsfonden
  • Kilde: Nationalt Videnscenter for Demens