Ergoterapeut er blevet rådgiver i Lungeforeningen
Af Therese Larsen
Hver mandag aften sidder ergoterapeut Stine Kaarsberg klar ved telefonen. Som frivillig rådgiver for Lungeforeningen tager hun imod opkald fra mennesker med lungesygdomme eller pårørende, der har spørgsmål til dagligdagens problematikker. For eksempel hvordan man med vejrtrækningsproblemer klarer et brusebad. Eller hvordan man bedst muligt prioriterer og planlægger sit energiforbrug i løbet af en dag.
Stine Kaarsberg er første ergoterapeut tilknyttet Lungeforeningens rådgivning. Ud over hende består rådgivningen af række andre fagpersoner, men en stigende efterspørgsel fra borgere med spørgsmål til udfordringer i hverdagen, fik Lungeforeningen til at lede efter en ergoterapeut.
- Ud fra forskellige undersøgelser kunne vi se, at der er meget lidt støtte og hjælp til, hvordan man skal få en hverdag med åndenød til at fungere. Her er det oplagt at tænke en ergoterapeut ind i rådgivningen, som hurtigt kan komme med gode råd og løsninger til, hvordan borgeren fortsat kan holde fast i sine aktiviteter i hverdagen i stedet for at måtte afgive dem, siger Marianne Obed Madsen, der er leder af Lungeforeningens sundhedsfaglige rådgivning.
Stine Kaarsberg er første ergoterapeut, der er blevet rådgiver i Lungeforeningen. Foto er Stine Kaarsbergs eget.
Stine Kaarsberg arbejder på Næstved Sygehus, hvor hun er tilknyttet akut, onkologisk og lungemedicinsk afdeling, og sidder i bestyrelsen i Ergoterapifagligt Selskab for Lungerehabilitering. Begge dele har givet hende erfaring med mennesker, der har KOL og lungekræft.
- Jeg sagde ja til at blive frivillig rådgiver i Lungeforeningen, fordi jeg ser det som en spændende mulighed for at lære mere om emnet og de problematikker, som mennesker med lungesygdomme har. Derudover vil jeg gerne være med til at sprede budskabet om det ergoterapeutiske tilbud. Mange med lungesygdomme ved slet ikke, at vi ergoterapeuter findes, så det, at jeg kan være med til at formidle vores faggruppe, er fantastisk, siger Stine Kaarsberg.
Mange mennesker med lungesygdomme oplever store udfordringer med at udføre hverdagsaktiviteter såsom brusebad, indkøb, madlavning og rengøring. Ofte har de ikke hørt om ergoterapi og hvilke tilbud, der findes for at gøre hverdagen lettere, forklarer hun.
- I den forbindelse kan jeg være behjælpelig med at informere omkring, hvordan det er muligt at økonomisere sin energi på bedste vis, også kaldet energibesparende teknikker. Det vil blandt andet sige arbejdsstillinger, hensigtsmæssig vejrtrækning og anvendelse af diverse hjælpemidler, siger Stine Kaarsberg og tilføjer brusebadet som et godt eksempel, der ofte er en stor udfordring for mennesker med lungesygdomme.
- Her er det muligt at spare 25 % af sin energi ved at sidde ned under brusebadet på en badebænk fremfor at stå op.
Alle samtaler bliver registreret i en database, hvor der står beskrevet, hvad rådgivningen omhandlede. Dette gøres for at kortlægge behovene og for at få et overblik over, hvor mange mennesker der har samme aktivitetsproblemer.
- Vi arbejder hele tiden med at optimere rådgivningen og opdaterer Lungeforeningens hjemmeside med seneste nyt. Hyppigt stillede spørgsmål lægger vi af og til ud på lunge.dk, så man selv kan gå ind og finde svaret, siger Stine Kaarsberg.
Mennesker med lungesygdomme samt pårørende kan ringe til Stine Kaarsberg hver mandag mellem klokken 20:00-21:00 på lunge.dk
. Hun svarer også på mails. Få mere at vide om ergoterapirådgivning påDerudover har Lungeforeningen en ny rådgivningsmetode på tegnebrættet i form af en virtuel løsning, hvor borgere får mulighed for at få besvaret deres spørgsmål via et videobaseret samtaleværktøj, som det kendes fra telemedicinske løsninger. Pilotprojektet skal vise, om metoden skal implementeres.
Den virtuelle rådgivning er en del af projektet ’Fra ensomhed til livsmod gennem virtuelle fællesskaber’, støttet af VELUX Fonden, hvor Lungeforeningen har udviklet en værktøjskasse til lungepatienter. Redskaberne hjælper for eksempel med at håndtere åndenød og kan findes på lunge.dk