Ergoterapeuter har fodfæste i akutafsnit
Tekst Jakob Kehlet
Det er tre år siden, at Aarhus Universitetshospital forsøgsvis begyndte at vagtsætte ergo- og fysioterapeuter i akutmodtagelsen. Erfaringerne var så gode, at der nu er etableret et 13-dages certificeret uddannelsesforløb plus praktik og eksamen, som skal formalisere indsatsen.
I alt ni ergoterapeuter har foreløbig været igennem uddannelsesforløbet og fire ergoterapeuter indgår nu dagligt i arbejdet på akutmodtagelsens forskellige afdelinger. Deres opgave er at indgå i det tværfaglige samarbejde med læger og sygeplejersker og kvalificere patienternes behandling og udskrivelse.
Ergo- og fysioterapeuternes evne til at mobilisere patienterne fremhæves især som en styrkelse af patientforløbene og patienttilfredsheden.
- Siden vi har fået terapeuterne ind på afdelingen, er patienterne blevet mobiliseret langt hurtigere, og det er jo almen viden, at det er usundt at være sengeliggende for længe, siger overlæge Jens Møller fra Medicinsk Visitationsafsnit.
Som ergoterapeut i akutafsnittet skal man være indstillet på, at der kan opstå situationer, som man kun i begrænset omfang oplever på en sengeafdeling.
- I akutafsnittet kan man opleve, at patienten pludselig bliver dårlig, og så må man agere på det, siger ergoterapeut Maria Mejer Nørgaard.
Derfor er det en fordel at have en del erfaring gerne fra forskellige fagområder, inden man melder sig på akutholdet.
- Det er for eksempel en fordel at have erfaring fra det neurologiske og kirurgiske område, siger ergoterapeut Karina Bovbjerg, der arbejder hver formiddag på den medicinske akutmodtagelse.
Aarhus Universitetshospital arbejder på at etablere en ”mini”-akutuddannelse, som skal rette sig mod ergoterapeuter på stamafdelingerne, da man her i stigende grad oplever, at patienterne her er mere syge og dårligere end tidligere.