Hjem > Aktuelt > Nyheder > FM18-DEBAT: Mad kan mere end du tror

FM18-DEBAT: Mad kan mere end du tror

15. juni 2018
FM18-DEBAT: Landbrug & Fødevarer stillede skarpt på måltider og madkultur med en debat torsdag på Folkemødet. Med debatten ønskede organisationen at trække maden og måltidet ind i det politiske maskinrum og udfordre den traditionelle sundhedspolitiske debat og indsats. Tina Nør Langager deltog med fokus på blandt andet måltidet som hverdagsaktivitet og den ergoterapeutiske indsats på dysfagi-området.
FM18-debat
Tina Nør Langager i debatten: Mad kan mere end du tror. Foto: Jon Norddahl

Ambitionen hos Landbrug & Fødevarer er at udfordre og inspirere den daglige opgavevaretagelse i sundhedsvæsenet i en debat, hvor maden og måltidet er centrum for sundhedsfremme, forebyggelse, behandling og rehabilitering af borgerne. Det konkrete spørgsmål lød: Kan vi løse nogle af sundhedsvæsenets udfordringer - ikke mindst genindlæggelser af ældre på hospitalerne - med et styrket fokus på mad og måltider?

Det spørgsmål havde Tina Nør Langager ikke svært ved at svare på, da en ergoterapifaglig indsats kan være en del af løsningen på problemstillingen med genindlæggelser af ældre.

- Det er et overset problem, at mange ældre har problemer med at spise og drikke, fordi de har en nedsat tygge- og synkefunktion, understregede hun i debatten og fortsatte:

- Hver tredje geriatriske patient, der bliver indlagt med lungebetændelse, har dysfagi, det vil sige problemer med at synke. Det peger den ergoterapeutiske forskning på, sagde Tina Nør Langager og refererede her til Dorte Melgaards ph.d.-afhandling fra 2017.

Hver femte ældre underernæret

I dag er cirka hver femte af de ældre underernæret. Og cirka tre ud af fire af de ældre, der bor på plejehjem og i plejeboliger, har problemer med at spise, drikke og synke. Det fører til store begrænsninger i deres hverdag. De undgår blandt andet at komme ud blandt andre, isolerer sig og mister måltiderne, som giver næring og som samtidig er en af de vigtigste sociale aktiviteter i hverdagslivet.

Problemet med dysfagi omfatter dog ikke kun de ældre, da mange mennesker med medfødte handicap, erhvervede hjerneskader eller sygdomsfølger efter f.eks. en kræftsygdom kan have de samme udfordringer. Det påpegede Tina Nør Langager og gjorde opmærksom på de 13, 5 mio. kr. der er givet på satspuljen til tværfaglige ernæringsteams.

Hverdagsmåltidet er en vigtig og meningsfuld aktivitet

Flere af panelets deltagere var helt med på, at kosten og måltidet ikke handler kun om det rent sundhedsfaglige, men at måltidet også er en vigtig social aktivitet, som man deler med pårørende og andre.

- Når vi bliver forhindret i en så afgørende hverdagsaktivitet, så påvirker det livskvaliteten. Vi skal altid huske at tage afsæt i den enkeltes situation. Det nytter ikke noget, at vi som visiterende myndighed vurderer, at det kan frigive arbejdsressourcer, hvis en kontanthjælpsmodtager laver frysemad i stedet for mad for bunden af økologiske råvarer. Det kommer til at have den modsatte effekt, sagde Tina Nør Langager og understregede desuden:

- Der er mange andre aktiviteter koblet til måltidet - for eksempel indkøb, madlavning, anretning og servering af mad samt oprydning. Initiativet ”Danmark spiser sammen” er et glimrende initiativ, men hvorfor skal det kun være en gang om året?

Panelet

Tina Nør Langager deltog i debatpanelet sammen med Karen Hækkerup, direktør i Landbrug & Fødevarer, Ghita Parry, formand for Kost & Ernæringsforbundet, Sophie Hæstorp Andersen, regionrådsformand i Region Hovedstaden – og moderator var ernæringsekspert Christian Bitz.

Læs også Etf’s anbefalinger om dysfagi: /uploads/uploads/public/documents/Faglige_selskaber/EFS_Dysfagi/dysfagianbefalinger_-_endelig_udgave_091115.pdf