Louise holder de ældre aktive
Af Therese Larsen
- Herinde er Hvepsereden, som er vores kreative rum. Vi har især mange damer, der elsker at bruge det til at strikke og sy i, siger Louise Dehli, inden hun viser næste lokale, der bliver brugt til blandt andet stolegymnastik.
Louise Dehli på 24 år har i godt et år arbejdet som ergoterapeut på Aktivitetscenter Brønshøj i København. Et tilbud for ældre borgere i eget hjem, der kan komme forbi alle hverdage og møde andre ældre til en kop kaffe eller et slag domino. Ud over Louise Dehli er der en anden ergoterapeut tilknyttet aktivitetscentret, og det er deres arbejde at lave forebyggende og vedligeholdende træning.
- Nogle af de ældre har været tilknyttet forløb på genoptræningscentre, hvis de for eksempel er faldet og har brækket hoften. Bagefter får de at vide, at de selv skal sørge for at finde noget vedligeholdende træning, så de kan bevare deres funktionsniveau – og det kan vi hjælpe dem med her på aktivitetscentret, forklarer hun.
Det sker gennem aktiviteter i centrets forskellige lokaler, der huser alt fra spillerum, malerum og træværksted. Her bliver bygget fuglehuse, spillet kort og malet med akvarel. I musiklokalet står cd’er og grammofonplader række op og række ned i en reol.
- Det er Finn. Han styrer musikken, og så kommer de andre herind og lytter, siger Louise Dehli. Finn, der er et af centrets borgere, har netop sat en gammel plade på grammofonen, så tonerne fra dansktophittet ’Rør ved mig’ fra 1973 strømmer ud i rummet.
- Det er ikke kun mit, det er vores allesammens rum, siger han beskedent.
- Men det er Finn, der har styr på det, påpeger Louise Dehli.
Et par rum længere nede ad gangen ligger reminiscensstuen. Aktivitetscenter Brønshøj har også borgere med demens, der oplever stor glæde ved at kigge i gamle ugeblade og bøger og tage stel og handsker fra gamle dage frem.
- Herinde har jeg et hold, hvor vi samles og får en god dialog om gamle dage. Flere af de ældre kan ikke huske, hvor mange børn de har, men har ingen problemer med at huske ting fra den tid, hvor de var børn og unge. De lyser helt op og oplever det ikke som et nederlag, siger Louise Dehli.
Masser af diversitet
Det er ikke kun på aktivitetscentret, Louise Dehli har fået erfaring med at arbejde med ældre og demente. Hver anden lørdag i to timer er hun frivillig i Alzheimerforeningen i Sundhedshuet på Nørrebro, hvor hun leder et motionshold for demente. Og under sit uddannelsesforløb var hun fast vikar på et somatisk plejehjem.
- Jeg har altid gerne villet arbejde med ældre. Det giver rigtig meget, at borgerne har et langt liv bag sig, de har så meget at byde på. Og så er det også komplekst, da de alle har en eller anden form for skavank – man er altså nødt til at tænke i mange forskellige aktiviteter for at ramme alle målgrupper.
På grund af stor udskiftning blandt borgerne, der kommer på plejehjem eller bliver indlagt, planlægges der aktiviteter for en måned ad gangen.
- Det handler om at se på planlægningen fra en ergoterapeutisk vinkel og have fagbrillerne på. Vi skal kigge på, hvordan vi understøtter borgerne bedst gennem aktiviteter, der passer til deres behov og ønsker, forklarer Louise Dehli.
Af samme grund gennemføres der startsamtaler, når borgerne besøger aktivitetscentret første gang. Her dannes et overblik over, hvad borgeren har af skavanker, og der målrettes aktiviteter herefter. Derudover holdes der en evalueringssamtale en gang om året, hvor der følges op på, om der er kommet nye ønsker og behov.
Mere selvhjulpen og mindre ensom
Selvom Aktivitetscenter Brønshøj ikke er et decideret genoptræningscenter, er Louise Dehli ikke i tvivl om, at motionen og de andre aktiviteter har en gavnlig effekt på borgerne. Hun nævner en af centrets brugere med KOL, der gennem KOL-træning samt stolegymnastik i dag er blevet mere selvhjulpen.
- Denne her borger har tidligere haft svært ved selv at lægge rent sengetøj og lagen på og støvsuge. Men efter hun regelmæssigt har deltaget på holdene, kan hun faktisk gøre tingene selv og skal ikke længere have hjælp til dem. Og det betyder rigtig meget for dem, at de måske ikke skal være helt så afhængige af at få en hjemmehjælper forbi.
Trods de synlige fysiske fremskridt og resultater er det ikke et must, at borgerne deltager i aktiviteter. Der er også andre behov, som skal dækkes.
- Nogle af vores borgere møder op, fordi de er ensomme. Det er slet ikke sikkert, at de laver en aktivitet eller et produkt, måske sidder de bare og drikker en kop kaffe og læser avisen sammen med de andre. Og det er også nok, for det er det, de har brug for, siger Louise Dehli.
- Næsten alle giver udtryk for, hvor dejligt det er at komme ud blandt andre og se noget andet. Og det er jo en helt fantastisk dejlig ting.