Hjem > Aktuelt > Nyheder > Mere ergoterapi på bosteder

Mere ergoterapi på bosteder

1. februar 2016
Rehabilitering har fået nyt og forstærket fokus på de kommunale bosteder for mennesker med udviklingshæmning. Fokus skal skærpes på, hvad borgerne selv kan klare i hverdagen, og på botilbuddet Følstruphusene i Hillerød Kommune ansættes ergoterapeuter til at løfte den opgave i samarbejde med pædagogerne.
Udviklingshæmning
Læs artiklen med Rune og ergoterapeut Ninasofie Rasmussen på Ergoterapeuten her på etf.dk. Foto: Lisbeth Holten

Af  Sandra Holmgaard

Det er nødvendigt med et paradigmeskift på botilbuddene. Udviklingen skal gå fra at være en udpræget omsorgskultur til at være en selvhjælpskultur, hvor indsatserne og metodebruget på bocentrene skal have en rehabiliterende tilgang, der både kræver færre ressourcer og øger livskvaliteten for borgerne.

Det lægger de kommunale socialchefer vægt på, da Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI, i februar 2015 udgiver en kortlægning af alle botilbud for mennesker med udviklingshæmning i de 22 kommuner, der udgør Region Syddanmark.

Forskerne bag SFI-kortlægningen interviewer ligeledes botilbudsledere og kommunale sagsbehandlere, som mener, at:

  • Der skal skærpet fokus på, hvad borgerne selv kan klare i hverdagen
  • Den rehabiliterende tilgang ikke altid praktiseres på botilbuddene
  • Et styrket arbejde med rehabilitering er en god forretning for kommunen

KL vil væk fra kompenserende hjælp

Kommunernes interesseorganisation KL er optaget af selvsamme tanke.

- Vi skal væk fra at kommunerne blot yder kompenserende hjælp. Vi skal stille krav til alle mennesker om at levere det, de kan. Også mennesker med udviklingshandicap. Hvis vi kan udvikle en borger til at mestre hverdagen bedre på egen hånd, så skal vi gøre det. Ikke for at spare penge, men fordi det giver en højere livskvalitet at mestre sit eget liv så meget som muligt, siger Tina Wahl, kontorchef i KL’s Center for Social og Sundhed.

Ergoterapeuter på Følstruphusene

På bocentret Følstruphusene i Hillerød Kommune har ledelsen de seneste to år konverteret ledige pædagog- og omsorgshjælperstillinger til egentlige ergoterapeutstillinger. På bocentret, der er målrettet unge og voksne med udviklingshæmning, er der i dag 15 fastansatte ergoterapeuter. Det svarer til cirka 10 procent af alle ansatte. Men det stopper ikke her. Ledelsen har nemlig formuleret en målsætning om, at 40 procent af alle ansatte med tiden skal være ergoterapeuter.

Ansættelserne sker med baggrund i et behov for at kvalitetssikre at ydelser og arbejdsgange fortsat lever op til kommunens kvalitetsstandarder. For ledelsen blev det tydeligt, at pædagogik alene ikke kan løfte de opgaver, der i dag kræves af botilbud til mennesker med udviklingshæmning.

- Der stilles større og større krav til målsætning, effektdokumentation- og styring på boområdet. Vi så et potentiale i at kombinere pædagogernes relationelle tilgang til læring med ergoterapeuternes strukturelle dokumentationspraksis, siger centerleder Lisbeth Jensen.

Resultaterne er til at tage at føle på, fortæller Christina Dahl, afdelingsleder på Følstruphusene.

- Der har samtidig betyder et kulturskifte, hvor borgerne i dag inddrages i alle aktiviteter, siger hun.

Ergoterapeuter på vej ind på et nyt felt

SFI-kortlægningen viser, at 91 procent af alle botilbud i de 22 kommuner i Region Syddanmark ikke har fuldtidsansatte ergoterapeuter. Det er tal, der ifølge kortlægningen, ikke adskiller sig fra resten af Danmark.

- Det er altid svært at være first-mover, men vi skal finde modet til at søge stillinger på et nyt felt. Her skal vi bruge vores fællesskab i Etf til at gribe muligheden, få modet og dele vores erfaringer. Jeg vil arbejde for at øge ergoterapeuters jobmuligheder på bosteder gennem dialog og samarbejde med aktører som Landsforeningen LEV, KL og ikke mindst Socialpædagogerne og FOA, som er vores daglige kolleger på bostederne, siger Tina Nør Langager, formand i Etf.

Ninasofie Rasmussen var blandt de første tre ergoterapeuter på Følstruphusene.

- Det er svært at komme ind på et nyt felt. Men vi har fundet ud af, at ergoterapeuter og pædagoger deler et ønske om at understøtte borgernes deltagelse i eger liv – vi har bare to forskellige indgangsvinkler. Vores kendskab til at kompensere for funktionsnedsættelser og vores evne til at graduere en aktivitet baner vejen for nogle nye muligheder for at inddrage beboerne i pædagogiske tiltag, som ikke tidligere har været muligt. Derudover giver det at være en del af borgernes hverdag rigtig gode vilkår for at yde ergoterapi. Jeg har mulighed for at observere borgerne i mange kontekster, så jeg kan komme omkring både undersøgelses-, interventions- og evalueringsfaserne, fortæller hun.