NKR: Udredning og behandling af ADHD hos børn og unge
De kliniske retningslinjer er opdateret, da der var behov for få afdækket effekterne af yderligere typer af behandling, heriblandt guanfacin, farmakologisk behandling af ADHD hos unge med misbrug, melatonin til søvnforstyrrelser, sanseintegrationsbehandling samt brug af kæde-/kugledyne.
Formanden for Ergoterapifagligt Selskab for Børn og Unge, Ingelis Arnsbjerg, har siddet med i Sundhedsstyrelsens arbejdsgruppe for revidering af de nationale retningslinjer.
- Resultatet af de opdaterede kliniske retningslinjer har stor betydning for ergoterapeuters inddragelse i den samlede indsats for børn og unge med ADHD. Det gælder særligt, når det handler om udredning af sanseintegrationsforstyrrelser, intervention med behandling og konsultativ vejledning samt ved forældretræning, siger Ingelis Arnsbjerg.
Arbejdsgruppens indsats er blandt andet baseret på en redegørelse fra Ingelis Arnsbjerg om sanseintegrationsforstyrrelser og ergoterapeuters effektive indsats for denne målgruppe, samt en erfaren børnelæges bekræftelse fra praksis, at sanseintegrationsforstyrrelser ofte i udtalt grad bidrager til udfordringer i hverdagen hos børn og unge med ADHD.
Der er fx arbejdet med følgende spørgsmål, der kan have særlig interesse for ergoterapeuter:
- Bør man tilbyde sanseintegrationsbehandling til børn og unge mellem 6 og 18 år med ADHD og med moderate til svære sanseintegrationsforstyrrelser?
- Bør man tilbyde brug af kæde/kugledyne til børn og unge mellem 6 år og 18 år med ADHD og søvnforstyrrelser?
Resultatet er, at retningslinjerne nu indeholder en anbefaling om, at børn og unge med ADHD og påviste sansebearbejdningsforstyrrelser tilbydes sanseintegrationsbehandling, og at børn og unge med ADHD og søvnforstyrrelser tilbydes afprøvning af en kugle- eller kædedyne.