Ny NKR for mennesker med hjernerystelse
Mere end 25.000 mennesker i Danmark oplever hvert år at få en hjernerystelse. Selvom de fleste heldigvis kommer sig inden for nogle få dage eller uger, lider cirka 15 % af svære symptomer som hovedpine, svimmelhed eller koncentrationsbesvær i mere end 3 måneder. Det kan for det enkelte menneske have store konsekvenser for deres hverdag, livskvalitet, uddannelse og arbejde (kilde Region Midt).
Da Senfølger efter hjernerystelse grundlæggende er et felt med sparsom evidens, og der samtidig er behov for at styrke vidensspredning på tværs af landet blev
Satspuljepartierne i 2018 enige om at afsætte midler til etablering af et Dansk Center for Hjernerystelse. Dansk Center for Hjernerystelse er nu etableret i tilknytning til Center for Hjerneskade i København og udarbejdelse af denne NKR er udgået derfra.
Patientgruppen i denne NKR omfatter personer ≥18 år, som er diagnosticeret med hjernerystelse i hospitalsregi eller i primærsektor, og som oplever længerevarende symptomer ≥4 uger efter hjernerystelse. Hjernerystelse er et hovedtraume, som i danske sundhedsfaglige sammenhænge også betegnes commotio cerebri.
Syv PICO spørgsmål udgør afsættet for anbefalingerne.
Ift. PICO spørgsmål nr. 1* så kan systematisk informationsvejledning og rådgivning med fordel udøves af en ergoterapeut, da hverdagsaktiviteterne inklusiv beskæftigelsessituationen ofte er udfordret.
Ift. PICO spørgsmål nr. 7* kan være af særlig interesse for ergoterapeuter, da denne vedrører rehabiliteringsindsatser i relation til hverdagens aktiviteter:
Bør voksne personer med længerevarende symptomer ≥ 4 uger efter hjernerystelse tilbydes en tværfaglig koordineret rehabiliterende indsats?
Anbefalingen er baseret på tre studier, hvoraf de to er danske. Det ene studie fra Hammel viser:
Studiet af Thastum et al. (2019) [82] inkluderede 112 patienter med hjernerystelse diagnosticeret inden for 2-6 måneder samt en høj grad af postcommotionelle symptomer målt ved en score på 20 point eller derover på Rivermead Postconcussion Symptoms Questionnaire. Patienterne var i alderen 15-30 år (gennemsnitsalder 22.9 år) og randomiseres til en interventions- og kontrolgruppe. Kontrolgruppen modtog en udvidet vanlig behandling bestående af individuel psykoedukation, råd om hensigtsmæssig sygdomsadfærd samt gradvist genoptagelse af vanlige aktiviteter og undgåelse af overdreven hvile. Interventionsgruppen modtog udvidet vanlig behandling og et tværfagligt interventionsprogram over 8 uger, baseret på principper fra kognitiv adfærdsterapi og gradueret tilbagevenden til vanlige aktiviteter. Interventionen omfattede tre gruppesessioner á 2 timer leveret af en neuropsykolog, en fysioterapeut og en ergoterapeut, samt op til 5 ugentlige individuelle sessioner á 30 min leveret af ergo – eller fysioterapeut, enten som fysisk fremmøde eller video- /telefonkonsultation. Antallet af individuelle sessioner var fleksibelt og tilpasset den enkelte patient. Outcomes blev målt efter endt behandling og 3 måneder efter endt behandling.
Ergoterapi Faglig Selskab for Neurorehabilitering har haft en plads i arbejdsgruppen og på den baggrund vurderer det faglige selskab, at der er et stort behov for mere forskning i rehabiliteringsindsatser med ergoterapi som systematisk forbinder aktiviteter i hverdagen med arbejde og uddannelse.
* PICO bruges til at formulere et fokuseret spørgsmål og danne ofte baggrund for en litteratursøgning. PICO står for:
P = Problem
I = Intervention
C= Comparison (sammenligne)
O= Outcome (klinisk effekt)
- Find NKR for hjernerystelse her Guideline National klinisk retningslinje for non-farmakologisk behandling af længerevarende symptomer efter hjernerystelse (magicapp.org)
- Find også guide til ungementorer fra Studiet af Thastum her Ungementorerne - Region Midtjylland (rm.dk) og information om projektet GAIN her Nyt håb til mennesker med langvarige symptomer efter hjernerystelse - Hospitalsenhed Midt