Økonomiaftale på plads i kommunerne
Det er efter flere ugers forhandlinger lykkedes for KL og regeringen at indgå en aftale om kommunernes økonomi i 2017.
Aftalens mest dominerende element er, at regeringen har accepteret at afskaffe det såkaldte omprioriteringsbidrag, som lagde op til årligt at skære 2,4 milliarder kroner af kommunernes bevilling.
- Det er meget positivt, at samarbejdet mellem KL og regeringen har været frugtbart, og der er lyttet til kommunernes bekymring for konsekvenserne af omprioriteringsbidraget ude i de enkelte kommuner. Det er rettidig omhu, at det nu trækkes tilbage, siger Tina Nør Langager, formand i Etf.
Med den indgåede aftale betyder det, at regeringen nu fremlægger lovforslag i Folketinget om at fjerne omprioriteringsbidraget for de kommende år.
Færre midler til flere opgaver
På bundlinjen vil kommunernes bevilling til velfærd reduceres med 200 millioner kroner i 2017 i forhold til 2016. Penge, som regeringen har lovet at føre tilbage til kommunerne i forbindelse med efterårets finanslovsforhandlinger. Samlet set må de lokale politikere dog acceptere, at de har færre penge at lægge budget for i 2017 end i indeværende år.
Det får Etf til at se med kritiske øjne på aftalen, da kommunerne ikke får færre opgaver at løse på bl.a. social- og sundhedsområdet.
- Det giver bestemt grund til bekymring, hvorfra midler til yderligere effektiviseringer i kommunerne skal findes. Vi kan ikke holde til, at kvaliteten i opgaverne presses mere. Det koster i kvaliteten af de ydelser, som borgerne i kommunerne modtager, og det er fagligt utilfredsstillende for medarbejderne. Vi kommer til at følge dette nøje og sikre, at vores medlemmers vilkår i kommunerne ikke forringes yderligere, og at arbejdsmiljøet kan bære, siger Tina Nør Langager.