VOLD på bosteder: Ikke brug for mellemløsninger
De seneste fire år har fem medarbejdere mistet livet, mens de var på arbejde på et botilbud. Bl.a. på den baggrund har regeringen, KL og Danske Regioner været enige om behovet for en styrket voldsforebyggende indsats på botilbud, og i en ny rapport peges der på 8 indsatsområder.
Et af de væsentlige elementer er anbefaling om etablering af en ny tilbudsform med bl.a. øget mulighed for restriktioner og tvang.
Ergoterapeutforeningen ser med bekymring på denne del af udspillet.
- At der mangler senge i den behandlende psykiatri på hospitalerne løses ikke ved at etablere nye mellemløsninger, men ved at bevilge de nødvendige ressourcer til behandlingspsykiatrien, så psykisk syge får den behandling, som de har brug for, siger formand Tina Nør Langager.
- Jeg har hele tiden haft betænkeligheder ved, at den nye tilbudsform kunne medføre nye snitfladeproblemer mellem sektorerne. Rapporten er gennemsyret af uenighed mellem KL og Danske Regioner fx om, hvor opgaven skal placeres og om finansiering. Det gør ikke min bekymring mindre, understreger Tina Nør Langager.
Målrettet vejledning og kompetenceudvikling
I rapporten foreslås det, at KL og Danske regioner i hver region etablerer en særlig task force der skal tilbyde målrettet vejledning til botilbud i forbindelse med risiko for voldsepisode.
- Det synes jeg er en fin idé, og det vil være helt oplagt at inddrage ergoterapifaglighed i disse i forhold til vurdering af funktionsevnen og terapeutisk brug af aktiviteter, herunder aggressionsdæmpende stimuli og tilpasning af omgivelser, siger Tina Nør Langager.
Et andet af rapportens vigtige dele handler om kompetenceudvikling blandt ledere og medarbejdere på botilbuddene, og det nævnes konkret, at der stilles store krav til personalets viden om sygdomstegn og symptomer.
- Det er godt, at der sættes fokus på nødvendige kompetencer, og den forbindelse er det jo oplagt at må øge brugen af sundhedsfagligt personale med mellemlang videregående uddannelse, fx ergoterapeuter, siger Tina Nør Langager og fortsætter
- Ergoterapeuter kan levere en grundig beskrivelse af patientens funktionsevne, trænings og støttebehov, så botilbuddene kan understøtte et meningsfuldt hverdagsliv med et minimum af belastninger og frustrationer. Og ergoterapeutiske interventionsformer og strategier kan bruges – her tænker jeg i safe-wards-interventioner bl.a. sanseintegration og afledende aktiviteter.
Behov for stærkere samarbejde om retspsykiatriske patienter
Rapporten peger på behovet for et intensiveret samarbejde om retspsykiatriske patienter.
- Vi har en særlig habiliterings- og rehabiliteringsforpligtelse over for retspsykiatriske patienter, og at man ved, at kriminalitetsforebyggelse bl.a. sker ved bedring af funktionsevnen, tilknytning til arbejdsmarkedet og godt socialt netværk. Derfor skal der omkring den psykiatriske patient være sundhedsfaglige, der kan undersøge, vurdere og understøtte funktionsevnen ved terapeutisk brug af aktiviteter og tilpasning af omgivelserne, og der bør ses på de forhindringer den retspsykiatriske patient kan opleve i de erhvervsrettede tilbud, hvor de retspsykiatriske patienter ofte bliver ekskluderet pga. deres dom alene, påpeger Tina Nør Langager.