Hjem > Aktuelt > Nyheder > Kæmpe EPJ-projekt i Østdanmark

Kæmpe EPJ-projekt i Østdanmark

1. december 2014
Nyt it-sundhedssystem for sygehusene på Sjælland, Lolland-Falster og Bornholm skal give ét fælles system om fire år.
Mia Ravnø, ergoterapeut på Bispebjerg Hospital, deltager i det største, kliniske it-udviklingsprojekt i sundhedsvæsenet. Foto: Henrik Frydkjær

Af Karen Kjærgaard

Det bliver dyrt, og det kommer til at tage tid, men til gengæld får de 20 sygehuse i Region Hovedstaden og Region Sjælland et nyt, fælles it-sundhedssystem - kaldet Sundhedsplatformen. Det nye system vil efter planen blive indført på hospitalerne fra maj 2016 til december 2017. Prisen bliver 1,15 mia. kroner.

Målet er lettere arbejdsgange og højere kvalitet i patientbehandlingen, for Sundhedsplatformen bliver meget mere end en elektronisk patientjournal. Den bliver en it-platform, der kan håndtere tværsektorielt samarbejde, patientmodtagelse, medicinering, tilsyn, stuegang, vagtskifte og udskrivning.

- Det er et kæmpestort projekt, også internationalt set, fordi det kommer til at omfatte 2,5 millioner borgere og 44.000 ansatte, fortæller Sundhedsplatformens projektdirektør Gitte Fangel.

Kernefunktionerne i systemet bliver patientadministration, notat og skema, medicin, planlægning, logistik og booking, rekvisition og svar, specialespecifik understøttelse og journal for for eksempel intensiv og anæstesi. Alt i alt kommer Sundhedsplatformen til at erstatte mere end 30 it-systemer.

- Kompleksiteten er den største udfordring, fordi der er så mange interessenter og beslutningstagere, der er involveret. Men også tidspresset og hastigheden i forhold til, hvor hurtigt vi skal tage løbende beslutninger, er en stor udfordring, forklarer Gitte Fangel.

Udviklingen af systemet foregår i en proces, hvor 270 projektansatte fra regionerne - heriblandt ergoterapeut Mia Ravnø fra Bispebjerg Hospital - tilpasser det amerikanske it-system Epic til de lokale arbejdsgange i Østdanmark. Det sker i løbende samspil med ca. 400 sundhedsfaglige medarbejdere fra sygehusene i de to regioner, hvor de vurderer og godkender alle arbejdsgange og det administrative og kliniske indhold.

- Det betyder meget for legitimiteten af systemet, at det er fagfolk, der kender hverdagen på sygehusene, der er med til at udvikle systemet. Det er rigtig væsentligt. Det var netop en af årsagerne til, at vi valgte Epic som leverandør, fordi de lagde op til en meget gennemtestet metode til at involvere fagpersoner i udviklingsprocessen, tilføjer Gitte Fangel.

Læs også interviewet på Ergoterapeuten med Mia Ravnø, ergoterapeut på Bispebjerg Hospital, der bruger de næste fire år på det største, kliniske it-udviklingsprojekt i sundhedsvæsenet

Relaterede nyheder

5. juni 2014
9. september 2015
24. februar 2015