Hjem > Aktuelt > Nyheder > - En dør, der åbner op til de unge

- En dør, der åbner op til de unge

6. juli 2015
Som ergoterapeut bruger Helle Nordahl Mogensen også sin uddannelse og arbejdserfaring i fritiden. I ny forening hjælper hun unge med ensomhedsproblemer videre i livet.
Ensomhed
- Det er specielt de unge piger, der føler, de har meget at leve op til. De tror, at de skal være perfekte, skal klare sig godt i skolen, skal gå til de rigtige fester og ikke må lave nogle fejl. I mit arbejde som ergoterapeut er jeg vant til at tænke lavpraktisk omkring aktiviteter i hverdagen, siger Helle Nordahl Mogensen. Foto: Headspace

På baggrund af Etf’s deltagelse i Folkebevægelsen mod Ensomhed, beskriver vi denne gang ergoterapeuters indsats med at bekæmpe ensomhed igennem frivilligt arbejde.

Etf har erfaret, at flere ergoterapeuter rundt om i landet arbejder frivilligt i foreningen Headspace, hvor unge kan få hjælp med at få livet tilbage på sporet. Helle Nordahl Mogensen er ergoterapeut og én af de frivillige. Hun begyndte i foreningens lokalafdeling i Roskilde, fordi hun før har arbejdet i psykiatrien og gerne igen ville have en platform til at tale med unge, der oplever udfordringer.

- Fra mit tidligere arbejde ved jeg, hvordan unge mennesker kan have det svært. Og i headspace skabes der en tryg ramme, hvor unge kan være anonyme. Det, jeg bidrager med som ergoterapeut, er, at jeg har fokus på deres dagligdag, og hvordan den helt konkret hænger sammen. Hvilke udfordringer springer i øjnene, og hvordan kan jeg hjælpe med at gøre det håndgribeligt for de unge?

Headspace er inspireret af en australsk indsats af samme navn. Grundideen er, at hjælpen skal være på de unges præmisser – ikke på systemets. De fleste frivillige i foreningen er i gang med eller har afsluttet en socialfaglig uddannelse. Men der er også håndværkere og unge, der selv har fået hjælp i foreningen. Og der er bankuddannede, der kan give gode råd til økonomien. Tilsammen betyder det, at de unge har mulighed for at få hjælp på flere fronter.

- De unge, som er imellem 12 og 30 år, kommer med vidt forskellige problematikker. Nogle er herinde til en personlig samtale et par gange. Det kan være nok til, at de ved, hvilken vej de skal gå. Andre hjælper vi måske videre i psykiatrien. Fælles for de unge er, at de hos os får modet til at tale højt om deres problemer, så de efterfølgende kan tage snakken med deres forældre eller andre voksne, der er tæt på dem. På den måde bliver vi en dør, der åbner op til de unge, siger Helle Nordahl Mogensen.

De fleste af de unge, der ringer, chatter eller møder op i lokalerne i Roskilde på grund af ensomhedsproblemer eller andre udfordringer, er i slutningen af teenageårene, og de fortæller ofte, at tiden efter folkeskolen og hen imod et begyndende voksenliv er vanskeligere end forventet.

- De kan have svært ved at bo i eget miljø, og nogle kan have udviklet et misbrug. Når de finder ud af, at de ikke er de eneste, der har tanker om at ville skære i sig selv eller har tanker om ikke at ville leve mere, forsvinder noget af forskrækkelsen, siger Helle Nordahl Mogensen.

Hun tager også ud til skoler og fortæller om sine erfaringer som en del af den indsats, hun laver for headspace. Der kommer hun i kontakt med unge, der kan være overvældet af de mange muligheder, de har i deres liv, og det kan skabe mange forskellige reaktioner.

- Det er specielt de unge piger, der føler, de har meget at leve op til. De tror, at de skal være perfekte, skal klare sig godt i skolen, skal gå til de rigtige fester og ikke må lave nogle fejl. I mit arbejde som ergoterapeut er jeg vant til at tænke lavpraktisk omkring aktiviteter i hverdagen. Og de input jeg kommer med, kan være den hjælpende hånd, der er med til at skabe realistiske forventninger hos de unge, så de kan få øjnene op for, hvordan de kommer videre, siger Helle Nordahl Mogensen.

Headspace startede op i 2013 og er et initiativ under Det Sociale Netværk. Foreningen har kontorer i KøbenhavnRødovreRoskildeOdenseHorsens, Esbjerg, Billund og Aalborg. Den er tænkt som et forebyggende tilbud til unge, hvor der bliver taget hånd om problemerne, inden de har vokset sig så store, at kommunen skal træde til, og den unge bliver en sag i det offentlige system.

Helle Nordahl Mogensen har ingen planer om at stoppe som frivillig i foreningen.

- Samarbejdet med mine fantastiske kolleger inspirerer, og det er skønt at kunne være med til at skabe muligheder for og sammen med unge. Det gør mig glad om hjertet at sende dem ud med mere mod på livet, siger Helle Nordahl Mogensen.

Mere om ensomhed