Den nye leder valgte Michelle trods hjerne- rystelsen
Da hun kom ind til jobsamtale, bredte Michelle Warren en stor planche ud på bordet foran ansættelsesudvalget. På papiret havde hun tegnet en tidslinje, der visuelt gjorde rede for hendes kompetencer.
- Jeg vidste, at jeg med det samme ville få hovedpine, hvis jeg skulle sidde og forholde mig til en masse tekst. Derfor valgte jeg den grafiske fremstilling, forklarer Michelle Warren.
Jobsamtalen fandt sted i slutningen af februar i år – et par måneder efter, at Michelle Warren en morgen i begyndelsen af januar pludselig besvimede og knaldede baghovedet i badeværelsesfliserne. Hun fik en voldsom hjernerystelse, som blandt andet førte hovedpine, lyd- og lysfølsomhed, træthed, koncentrationsbesvær og tinnitus med sig.
- Jeg var under nulpunktet – en slatten sæk kartofler, konstaterer hun.
Trods sin tilstand, måtte hun søge stillingen i Assens Kommune, som en bekendt gjorde hende opmærksom på, fordi den passede perfekt til hendes kompetencer. Samtidig ”ville hun gerne hjem” til Assens Kommune, hvor hun havde arbejdet i 10 år, inden hun for tre år siden blev ansat i en anden offentlig virksomhed.
I sin ansøgning lagde Michelle Warren ikke skjul på, at hun var en ”vingeskudt fugl,” og at det var svært at give en prognose for, hvornår hun kunne arbejde på fuld styrke igen. Alligevel var det hende, der i sidste ende fik jobbet som udviklingskonsulent i Assens Kommune. Her arbejder hun nu med at udvikle et nyt projekt, PlusTid, der går ud på at koble borgere i hjemmeplejen sammen i fællesskaber for at imødegå ensomhed og tilskynde borgerne til selv at tage initiativ til sociale aktiviteter.
En ærlig ergoterapeut
- Jeg vidste i hvert fald, at det var en ærlig ergoterapeut, jeg var med til at ansætte, siger Anne Grete Pilgaard, der selv er uddannet ergoterapeut og leder af Aktivitet, Forebyggelse og Demens i Assens Kommune.
Hun har 22 års erfaring som leder, men var lige blevet ansat i Assens Kommune, da den nye stilling skulle besættes. Hun havde ikke et forudgående kendskab til Michelle Warren, men hun blev imponeret af ansøgningen, og desuden forhørte hun sig hos Michelle Warrens tidligere kolleger, der beskrev hende som ”et godt kort”.
Efter at have mødt Michelle Warren til samtalen, var Anne Grete Pilgaard overbevist om, at kollegerne havde ret: Michelle var den rette til stillingen – selv om hun var vingeskudt.
- Jeg har ført set folk komme tilbage, efter at være væltet af pinden, og jeg tænkte, at det også kunne lade sig gøre med Michelle, hvis hun fik de rette betingelser, siger Anne Grete Pilgaard.
På det tidspunkt var Michelle Warren stadig på nedsat tid i sit daværende job.
- Der var ikke så stort kendskab til, hvad en hjernerystelse betyder. Jeg skulle bruge meget krudt på at forklare, hvad der skete i min hjerne. Selv om jeg smilede og lignede mig selv, var der tale om ren overlevelsesstrategi, og jeg slet ikke klar til at tage mig af det stigende antal opgaver, der stille og roligt rullede ind. Da jeg fik den nye stilling, var det rart for mig at vide, at jeg snart ville få en leder, som var ergoterapeut og havde en grundviden om, hvad det vil sige at få en hjernerystelse, siger Michelle Warren.
Da hun den 1. april i år begyndte i sit nye job, var det i begyndelsen med en arbejdsuge på 15 timer.
- Det var ny opgave, og derfor passede det meget godt, at Michelle ikke lagde ud med at være på fuld tid, da vi alligevel ikke kunne lægge ud med 100 kilometer i timen, fortæller Anne Grete Pilgaard.
Samtidig gjorde hun det klart, da hun hyrede Michelle Warren til stillingen, at hun ikke skulle sidde og stirre ind i en computerskærm. I første omgang handlede jobbet om stille og roligt at skabe relationer til de medarbejdere i hjemmeplejen, der var involveret i opgaven.
Presset forsvandt i det nye job
Hvor hun i sit tidligere job havde følt, at der lå et pres på hende, var det anderledes i det nye job.
- Da vi på et tidspunkt havde vi haft travlt med ansættelsessamtaler, kom Anne Grete hen til mig og sagde, at nu havde der været knald på i flere dage, og derfor skulle jeg arbejde hjemmefra i nogle dage, så jeg kunne følge mit eget tempo og sørge for at holde pauser. Det oplevede jeg som en stor tillid til mig og anerkendelse af min situation, siger Michelle Warren.
I sin dagbog har hun noteret en sætning, som Anne Grete Pilgaaard er ophavskvinde til, og som har betydet meget for Michelle Warren: ”Du leverer mere, end jeg forventede.”
- Det føltes meget menneskeligt og oprigtigt, da Anne Grete skrev det i en mail til mig. Det var ikke lederen, der talte, men en ærlig og velmenende Anne Grete. Jeg er sikker på, at jeg havde luret det, hvis der havde ligget en eller anden strategi bag ordene, siger Michelle Warren, der selv tidligere har fungeret som leder.
Anne Grete Pilgaard bekræfter, at det ikke var en strategi, men snarere et værdisæt, der kom til udtryk med sætningen.
- Jeg prøver egentlig blot at skabe nogle betingelser, der medvirker til, at medarbejderne kan udføre deres arbejde bedst muligt. Hvis jeg fornemmer, at et eller andet klemmer, synes jeg, det er min pligt at hjælpe til med at håndtere barriererne, siger Anne Grete Pilgaard.
Som leder trækker hun i høj grad på sin faglighed som ergoterapeut.
- Ledelse handler for mig om at sætte ressourcerne bedst muligt i spil, og det er jo forskelligt, hvad der skal til fra person til person. Ergoterapeuter hjælper folk til at kunne selv ud fra deres individuelle ressourcer, og det synes jeg også, en leder skal kunne, siger Anne Grete Pilgaard.
To vinger
I dag kan Michelle Warren selv. Hvis hendes tinnitus begynder at hyle voldsomt efter en dag med mange folk og indtryk, finder hun selv ud af at tage den med ro. Og hun har Anne Grete Pilgaards fulde opbakning til at holde de nødvendige pauser i arbejdsdagen.
- Det er også mit ansvar at passe på mig selv, og jeg behøver ikke at forklare, hvis jeg har brug for at arbejde hjemme et par dage. Jeg behøver heller ikke længere bruge energi på at bevise, at jeg er dygtig til mit arbejde, for det har Anne Grete givet udtryk for, at hun har set, siger Michelle Warren.
I dag flyver hun igen med to vinger. Hun arbejder hun på fuld tid, og hun har endda haft overskud til at melde sig til en diplomuddannelse i forandringsledelse. At det er kommet så vidt, har Anne Grete Pilgaard en væsentlig andel i.
- En god leder kan være med til at give de rammer, der gør, at man kan restituere sig og blive rehabiliteret i sit eget job, siger Michelle Warren.
- Læs tema om hjernerystelser i Ergoterapeuten #5
- Læs om Mai Have, der fik hjælp til at tackle sin hjernerystelse