Det vildeste sted
DAG 2: Dagen kickstarter med et oplæg om socialt entreprenørskab og en omgang gruppearbejde og idégenerering ud fra store spørgsmål som: Hvordan muliggør vi meningsfulde aktiviteter for mennesker med mentale helbredsudfordringer?
Spændende og vigtigt. Men den store øjenåbner sker, da vi besøger Grófin - en organisation, der arbejder med mennesker mentale helbreds udfordringer.
At blive bruger hos Grófin kræver hverken, at man har en diagnose, en henvisning eller kan betale for at komme der. Det kræver kun en samtale med stedets ergoterapeut. Tilgangen er peer-to-peer, og fokus er på recovery sammen i et fordomsfrit miljø, og hvor den enkelte bruger selv bestemmer tempoet på sin recovery.
Det vildeste er, at flere af de ansatte også er brugere af stedet – og at meget af ansvaret for stedet og aktiviteterne er op til brugerne selv. Førsteprioriteten er at skabe roller og empowerment for stedets brugere.
En af dem fortalte os, at stedet gav ham ”place to go, things to do, people to see”. Inden han begyndte at komme i Grófin, havde han prøvet alt fra medicin og taleterapi til adskillige lægesamtaler. Men det var det sociale aspekt, der gjorde hele forskellen for ham, så han nu kan arbejde sig videre mod recovery og få genopbygget sin identitet og håbet for fremtiden.
Vi må konstatere, at virkeligheden og den rette tilgang virkelig kan noget.
Oplivede efter mødet med brugeren hos Grófin, blev vi indviet i, hvordan man nyder en dukkert i det lokale badeområde i Akureyri: Først går vi i de varme pools, derefter tager vi en dukkert i et isbad - og så et dampbad i snevejr….
Island, du rykker os!