10. jun 2014 KL 14:52

Folkemøde: Af sted med en mission

På lørdag drager mere end 30 ergoterapeuter til Folkemødet i Allinge. Formål: at sætte ergoterapi på dagsordenen
Skribent: 
Maj Dahl-Rasmussen
Foto: 
Simon Klein og Helene Bagger

Ergoterapeutforeningen har inviteret medlemmerne med til den kommende weekends Folkemøde – og når foreningen på lørdag sender en bus afsted til Bornholm er blandt andet Birthe Bruun fra Aarhus Universitetshospital og Per Stegler Markussen fra Metropol i København med. Og de er afsted med en mission: Fokus på psykiatri og fokus på arbejdsmiljø og ergoterapeuters rolle i feltet.

Folkemødet 2014

Larm for psykiatrien

- Allerede sidste år fik jeg lyst til at deltage i Folkemødet, for jeg ser det som en god måde at udøve demokrati på og kan lide ideen om, at almindelige mennesker kan få politikere og beslutningstagere i tale. Derfor meldte jeg mig til Etf's arrangement.

Det fortæller Birthe Bruun, OPUS Klinik for skizofreni, Aarhus Universitetshospital, Risskov samt projekt Morfeus, Region Midt og Job & Trivsel, Aarhus Kommune.

Hun vil opsøge sundhedspolitiske debatter i løbet af lørdagen:
- Jeg kunne godt tænke mig, at der kommer mere fokus på psykiatrien. I mit arbejde med unge mennesker, der lige har fået konstateret skizofreni, er vi under hårdt tidspres for at få nok tid til den enkelte. Det skyldes, at vi ligesom alle andre institutioner i regionerne er underlagt, siger Birthe Bruun.

- Sundhedsministeriets stiller krav om dokumentation for vores ydelser. Men systemet er udviklet til somatikken, og det kan godt være, det fungerer fint der, men inden for psykiatrien har det ingen gang på jord. Det betyder nemlig, at der går alt for meget tid med dokumentation af ydelser, tid, som går fra vores kontakt med de unge. Derfor er det mit mål at lave noget larm for psykiatrien, både for os, der arbejder der, men også fordi vores målgrupper er for sårbare til, at de kan gå i brechen for sig selv, siger Birthe Bruun.

Vil promovere ergoterapeuter

Per Stegler Markussen er underviser i arbejdsmiljø på Professionshøjskolen Metropol og  tilsynsførende i Arbejdstilsynet. Han tager til Folkemødet, fordi han synes, det er spændende at opleve.

- Og så vil jeg gerne promovere Ergoterapifagligt Selskab for Ergoterapeuter i arbejdsliv, som jeg er formand for, siger Per Stegler Markussen.

- Som ergoterapeuter kan vi noget særligt inden for arbejdsmiljø, og det vil jeg gerne synliggøre - både over for politikere på landsplan, i regioner og kommuner. Jeg vil især fremhæve, hvordan vi både løser de rent fysiske problemer med arbejdsmiljøet, og samtidig giver medarbejderne en indsigt, der gør, at de kan forebygge, at problemerne opstår igen. På den måde leverer vi også en forebyggende og sundhedsfremmende indsats, siger Per Stegler Markussen.

- På Folkemødet vil Ergoterapeutforeningen møde flere faggrupper, som vi ofte arbejder sammen med. Det ser jeg som en oplagt mulighed for at tale sammen om vores forskellige fag, så vi bliver bedre til at bruge hinanden på tværs.

- Jeg ser også frem til at møde de andre ergoterapeuter, som kommer til mødet. Både for at høre, hvad de laver, og for at fortælle om EFS ergoterapeuter i arbejdsliv. Det ville være dejligt, hvis vi kunne udbrede kendskabet til ergoterapeuters kerneopgaver inden for arbejdsmiljø og erhvervsrettet rehabilitering, både på det politiske niveau, tværfagligt og ikke mindst i egne ergoterapeutiske rækker.

Tag med til Folkemødet

Følg os på Folkemødet

Sundhedspolitik fylder rigtig meget på Folkemødet, og sidste år var der omkring 100 sundhedspolitiske debatter fordelt på de fire dage, som Folkemødet spænder over. I år har Etf givet medlemmerne mulighed for at deltage i debatterne.

Det sker lørdag den 14. maj, hvor en bus fyldt med ergoterapeuter tager til Allinge, Bornholm. Her får de  udleveret en oversigt over sundhedsdebatter lørdag den 14. juni, en t-shirt, hvor der gøres reklame for ergoterapi og en pjece med bud på spørgsmål til de politiske debatter.

Følg med på facebook, etf.dk og etf.dk/ergoterapeuten