8. apr 2014 KL 13:54

Hårdt arbejde og unikke oplevelser

Peter Balle er ergoterapeut og skilandstræner for de danske deltagere ved de Paralympiske Lege, PL, i Sochi, Rusland. Hjemme igen ser Peter Balle tilbage på oplevelsen.
Skribent: 
Per Vinther, journalist
Foto: 
Per Vinther

Speakeren på alpinstadion giver den gas, og publikum følger trop, laver bølge, hujer og hepper, når deltagerne kommer over målstregen. Vejret er tungt, tåget tøvejr, men det lægger ikke en dæmper på den gode stemning.

Russerne holder højlydt fest på tilskuerpladserne, og vi er godt gennem den første gruppe af skiløbere, de svagtseende, der alle kører bagved en guide, som med højttalerrygsæk på hele vejen ned ad den stejle piste råber ”right, go, left, go”. Guiden er øjnene, der skal føre den svagtseende sikkert i mål.

Det nordiske team står på tilskuerpladserne og hepper med, men det er først i næste gruppe - de stående - at de nordiske deltagere er med.

Peter Balle er en af de to danske skilandstrænere. Han følger fokuseret, opmærksomt og lidt nervøst med i afviklingen af skiløbet. Det er nu og den kommende uge, resultaterne af næsten to års forberedelse skal vise sig.

Højt oppe på pisterne i Rosa Khutor ligger det alpine anlæg i Sochi-legene, hvor svagtseende, amputerede og rygmarvsskadede dystede i Paralympiske Lege, PL, vinter OL 2014. Peter Balle er træner for de to danske deltagere:

  • 32-årige Line Damgaard, der blev lårbensamputeret i 2000 pga. cancer i højre ben, og hun kører på en ski
  • 38-årige Ulrik Nyvold, der blev rygmarvskadet i 2005 i en motorcykelulykke og er lam fra brystet og ned. Han kører sitski, hvor løberen er placeret i en glasfiberskal, der udgør sædet, hvorunder der er monteret en fjeder med en ski
Det handler om at overføre det, man lærer på en ski-camp, til eget hverdagsliv.Peter Balle, ergoterapeut

Hårdt arbejde

Line Damgaard, Ulrik Nyvold og Peter Balle er nu hjemme igen efter godt to hektiske uger i Sochi. Det var første gang, Danmark havde atleter med i de alpine konkurrencer siden 1998. Træningslejrene op til PL har udover de deltagerne, der var med i Sochi, også haft veteraner som deltagere.

Det giver håb om, at der måske er flere potentielle deltagere til næste PL om fire år i Sydkorea.

Her satser Line Damgaard også på at komme med. Det kræver hårdt arbejde og disciplin. Ligesom PL i Sochi gjorde det for ergoterapeut Peter Balle.

- Jeg var i Sochi, for at vi skal præstere noget, ikke for at hygge. Det er benhårdt arbejde fra klokken halv syv om morgenen til 10-11 stykker om aftenen.  Lange dage med træning, konkurrence, mange møder og meget organisering. Når folk siger, at du bare er på ferie, ja så skulle de bare vide. Man er helt bombet efter sådan en dag, siger Peter Balle.

- Men det er også en unik og fantastisk oplevelse og super sjovt.

Alpint liv  og hverdagsliv

Peter Balle er til daglig ergoterapeut i Zealand Care. Hans område er konceptudvikling til kommuner og hospitaler. Han arbejder med hjælpemidler, kvalitets- og funktionalitetssikrer dem, og tager ud og snakker med terapeuter og fagpersonale om deres ønsker og behov.

Den faglige viden som ergoterapeut bruger han i høj grad også i sit virke som professionel skitræner. Han har blandt andet undervist på skicamps med skadede soldater i samarbejde med DHIF.

Det startede som soldatercamps, men man gjorde plads til andre handicappede skiløbere, blandt andet Line Damgaard og Ulrik Nyvold. Peters opgave var at inspirere skadede soldater og handicappede til at give dem lyst og mod til at kaste sig ud i skiløb.

- Disse camps udvikler sig hele tiden. Når man af sted i en uge, kan jeg lægge mange niveauer ind. Har man mistet arme eller ben, er det noget fysisk, men også noget psykisk. Det arbejder jeg med som ergoterapeut, fortæller Peter Balle.

- Det handler om at få personerne til at føle, at de har et aktivt og meningsfuldt liv og få dem til at overføre det, de laver på en skicamp, til deres hverdagsliv.

- De redskaber og succesoplevelser du som nybegynder på ski får til at overvinde nogle ting, at komme videre og at lære - det er en proces, og den kan man tage med i rigtig mange sammenhænge i hverdagen.

- Når den naturlige kontekst, man er i, forsvinder, så skal man genopbygge den igen. Om det er ski eller andet, det er dér, ergoterapien kommer til sin ret. Ergoterapien har redskaber, jeg kan tilbyde folk til at komme videre i livet med.

DHIF - tema om Paralympics

At kunne hele verden

Arbejdet som skilandstræner har et andet fokus, end når Peter Balle arbejder med veteraner. Atleterne Line Damgaard og Ulrik Nyvold har et velfungerende aktivitetsliv, og som topatleter er der her rent fokus på træning og konkurrence.

- På en soldatercamp slog Peter og jeg hånd på, at vi skulle gå ind sammen til åbningen her i Sochi. Og nu er det sket, det er fantastisk, fortæller Ulrik Nyvold.

- Det giver i den grad et sus, og man føler, at man kan hele verden. Peter Balle har været medvirkende til, at jeg har udviklet mig og er kommet tættere på konkurrenterne. Jeg var ikke medaljekandidat, fordi feltet var utroligt stærkt. Men jeg nærmer mig stille og roligt.

Line Damgaard håber også på at være med i feltet til næste PL.

- Det at stå i Sochi efter halvandet års hård træning og blod, sved og tårer har jeg glædet mig til, siden vi startede projektet på en alpin camp. Den var egentlig for de skadede soldater, men jeg fik lov at være med. Det er en kæmpedrøm, der går i opfyldelse, og jeg har nevet mig selv i armen flere gange for at være sikker på, at jeg lever og er her. Det var ubeskriveligt, fortæller Line Damgaard.

Ergoterapeut Peter Balle ser frem mod PL i Sydkorea om fire år, og han tager meget med hjem fra Sochi:

- Vi har haft en fantastisk teamspirit, fordi det nordiske samarbejde med ”Five Nations - One Team” omkring det alpine virkelig har betydet meget på alle plan. Vi har virket som ét stort hold, som samarbejder og trækker på hinandens kompetencer. Og støtter og hepper på hinanden. Det har været helt unikt og er værd at bygge videre på.

Fakta: 
Paralympiske Lege 8.-16. marts 2014
11. Paralympiske Vinterlege
1.600 atleter, trænere og ledere fra 45 nationer
8.000 ansatte og frivillige
72 medaljesæt i fem discipliner