Interaktiv guide: Spar energi i hverdagen
Uddrag fra Etf's nye pjece 'Pust liv i hverdagen - energibesparende arbejdsmetoder' . Den er lavet i samarbejde med EFS Lungerehabilitering og kan hentes i fuld længde nederst i artiklen.
1. Prioritering
Det er vigtigt at tænke over, hvad der er vigtigt i dit liv og hvilke roller og aktiviteter, du vil prioritere at bruge dine kræfter på. Hverdagen er fyldt med gøremål, som skal gøres, nogle som man har lyst til og andre som der er en forventning om at man gør. Lystbetonede aktiviteter giver ofte ekstra energi, men disse bliver ofte ubevidst nedprioriteret. Det er vigtig at sætte tid af til lystbetonede aktiviteter. På de dage, hvor du har det godt, bør du prioritere det, du har lyst til at gøre, ikke bare det du føler, du burde gøre.
At klare alle hverdagens gøremål selv kan være svært, når man har en lungesygdom. Derfor kan det være en god idé at inddrage andre. Det kunne for eksempel være dine nærmeste pårørende. Overvej hvilke opgaver andre kan hjælpe dig med, så du har overskud til at klare det, der er vigtigst for dig i din hverdag.
Du kan stille dig selv følgende spørgsmål:
- Hvad er vigtigst for mig at kunne gøre?
- Hvad forventer jeg af mig selv?
- Hvad oplever jeg at andre forventer af mig?
2. Planlægning
Det kan være nyttigt at planlægge dagens opgaver og på forhånd tænke på, hvordan man lettest udfører opgaven og hvornår. Du kan med fordel udføre de mest energikrævede gøremål på det tidspunkt af dagen, hvor du typisk har mere energi.
3. Tempo
Arbejd i roligt tempo og hold pauser undervejs, i stedet for at du gør aktiviteten hurtigt færdig, er udmattet og trænger til en lang pause bagefter. Fortsætter du med at arbejde indtil du ikke kan få luft mere, vil det tage dig længere tid at komme dig efterfølgende. Tag derfor regelmæssige pauser undervejs.
Tænk på hvilket tempo der er bedst for dig selv at arbejde i, og ikke hvad der er bedst for andre. Hold pauser undervejs. Find en god stående eller siddende stilling, hvor du med ret overkrop og dine arme understøttet, kan genvinde kontrol over vejrtrækningen. Husk at finde tid til afslapning og hvile.
4. Vejrtræningsteknik
Ved bevidst brug af vejrtrækningsteknikker kan du bedre håndtere åndenøden. Der findes forskellige metoder:
5. Arbejdsstillinger
6. Tilpasning af fysiske omgivelser
7. Hjælpemidler
For at spare på energien kan du vælge at bruge hjælpemidler. Det kan for eksempel være, hvis du har behov for at sidde ned under brusebadet eller under madlavningen. Et andet eksempel kan være, når du skal have sko og strømper på. Overvej brug af redskaber med langt skaft, som for eksempel et langt skohorn.
Man kan søge om hjælpemidler ved kommunen. Nogle hjælpemidler vil dog blive betragtet som et forbrugsgode, og derfor vil du måske blive bedt om at anskaffe dem selv.
Eksempler på hjælpemidler:
For større udgave af billedet med hjælpemidlerne klik her.