Hanne Peoples, ergoterapeut og ph.d.-studerende taler om kræft og palliation på ERGO15. Hanne Peoples, ergoterapeut og ph.d.-studerende taler om kræft og palliation på ERGO15.
11. nov 2015 KL 15:20

Palliativ ergoterapi skal beskrives

Arbejdet med at skabe ergoterapeutiske kompetenceprofiler inden for palliativ behandling præsenteres på ERGO 15
Skribent: 
Jakob Kehlet

Patienter med uhelbredelig kræft og andre livstruende sygdomme lever i dag længere sammenlignet med tidligere. Deraf opstår behovet for at udvikle den indsats, patienterne har brug for i denne periode af deres livsforløb – en opgave, der passer perfekt til ergoterapi-faget, mener ergoterapeut og ph.d. Line Lindahl-Jacobsen fra SDU.

Hun er i øjeblikket i færd med at undersøge, hvordan man kan stykke kompetenceprofiler sammen for ergoterapi inden for det palliative indsatsområde. Arbejdet sker i regi af Dansk Multidisciplinær Cancergruppe – Palliativ Afdeling (DMGC-Pal), og når de monofaglige kompetenceprofiler for hver af de fagområder, der er inviteret til at deltage i arbejdet, engang i det nye år er færdige, bliver næste skridt at se, hvordan der kan skabes tværfaglige profiler for den palliative indsats.

- Det er min fornemmelse, at der er en del ergoterapeuter, der allerede i et eller andet omfang arbejder inden for det palliative område, men der er brug for, at vi manifesterer os tydeligere og får beskrevet, hvad vi kan byde ind med i tværfaglig sammenhæng, siger Line Lindahl-Jacobsen.

Ergoterapeuter bidrager på tre niveauer

Hun vil med kompetenceprofilerne tegne et billede af, hvad ergoterapeuter på nuværende tidspunkt kan bidrage med på tre niveauer:

  • Som nyuddannet
  • På basalt niveau
  • På palliativt specialeniveau

Line Lindahl-Jacobsen vil studere forskningsresultater for at klarlægge, hvilke behov ergoterapien kan honorere inden for det palliative område, og hun vil også inddrage udenlandske guidelines og kliniske retningslinjer i arbejdet.

- Jeg vil undersøge, hvad vi har af viden herhjemme, og hvad de gør i andre lande, hvor man er længere fremme med den palliative indsats, siger Line Lindahl-Jacobsen og tilføjer, at den danske indsats på det palliative område kun har cirka 15 år bag sig, mens man i andre lande har en længere tradition for palliativ indsats.

Skal afdække perspektiver

For at få de helt fagspecifikke iagttagelser med ind i arbejdet med kompetenceprofilerne, har Line Lindahl-Jacobsen samlet en gruppe ergoterapeuter, der repræsenterer en passende geografisk spredning og forskellige sektorer:

  • En repræsentant fra den kommunale sektor
  • En fra regionerne
  • En fra et kræftrehabiliteringscenter
  • En fra en professionshøjskoler
  • Og Line Lindahl-Jacobsen selv som repræsentant fra forskningsmiljøet og kandidatuddannelsen

- På den måde sikrer jeg mig, at kompetenceprofilerne afspejler virkeligheden, og selv om jeg bliver hovedskriver på projektet, så er det planen, at de øvrige medlemmer af gruppen skal bidrage skriftligt til det endelige resultat, siger Line Lindahl-Jacobsen.

Det er endnu for tidligt at give et bud på, hvilke kompetencer profilerne i sidste ende kommer til at indeholde, men Line Lindahl-Jacobsen kan allerede nu se, at der er store perspektiver for ergoterapien inden for det palliative område.

Behov for at blive sat i system

- Der er behov for at vores bidrag bliver beskrevet og sat i system, så vi kan yde en ensartet indsats på tværs af sektorer, siger Line Lindahl-Jacobsen.

Hun håber at arbejdet med kompetenceprofilerne vil være med til at synliggøre ergoterapien inden for det palliative område.

- I øjeblikket famler man lidt i blinde, når man skal beskrive, hvilke kompetencer man kan forvente af en ergoterapeut på basalt niveau i palliativ sammenhæng, så det er sundt at diskutere emnet, og jeg er sikker på, at vi vil se flere ergoterapeuter tilknyttet de palliative teams, når arbejdet engang er færdigt, siger Line Lindahl-Jacobsen.

I forbindelse med arbejdet har hun også været i kontakt med flere af ergoterapeutuddannelserne rundt omkring i landet.

Stor åbenhed fra uddannelser

- Det er vigtigt, at uddannelserne understøtter arbejdet, så de studerende bliver klædt på til at varetage palliative opgaver, mens de går på uddannelsen. Jeg har mødt stor åbenhed hos de uddannelsesledere, jeg har været i kontakt med. Nogle steder undervises der slet ikke i den palliative indsats – andre steder kun en smule, men jeg oplever en stor interesse for øge indsatsen, siger Line Lindahl-Jacobsen.

Noget tyder på, at interessen for kræftområdet blandt ergoterapeuter er stigende – i hvert fald inden for forskning. Line Lindahl-Jacobsen er nemlig ikke alene, når hun i dag går på podiet i forbindelse med ERGO 15. Der er tale om en såkaldt parallelsession, hvor flere andre forskere også yder deres bidrag. Det drejer sig om de tre ph.d.-studerende  Marc Sampedro Pilegaard, Jesper Larsen Mærsk og Hanne Peoples.

Alle tre ph.d.-studerendes arbejde har relation til kræftintervention og handler om henholdsvis kræftpatienters deltagelse i hverdagsaktiviteter, effekten af intervention og erfaringer med at indsamle data og rekruttere til interventionsstudier i forbindelse med ergoterapi til kræftpatienter. Endelig handler et af oplæggene om identitet hos mennesker med kræft.