1. jul 2014 KL 15:02

Provokeret

Ergoterapeut Emil Villadsen tog i marts til genmæle over for SF’s psykiatri-ordfører og forklarede, hvorfor retspsykiatrien er afhængig af flere hænder. Nu glæder han sig over, at den nye psykiatriaftale til 2,2 milliarder kroner blandt andet indebærer flere ergoterapeuter i hans verden.
Skribent: 
Morten Bruun
Foto: 
Lisbeth Holten

Emil Villadsen sparede ikke på krudtet, da han midt i marts sendte en e-mail til SF psykiatri-ordfører Özlem Cekic.

- Mener du virkelig, at personalet er skyld i, at antallet af retspsykiatriske patienter er steget? Mener du, at medarbejderne er for sarte og har for lav tolerancetærskel? Og hvilke andre faggrupper skal finde sig i at blive slået, bidt, sparket og spyttet på uden at anmelde det?

Sådan spurgte Emil Villadsen blandt andet, da han – som han understregede det – var blevet ’provokeret tilpas meget’ af en artikel i Politiken.

Özlem Cekic er vant til at modtage henvendelser fra borgere, der ikke er enige med hende. Men spørgsmålene fra Emil Villadsen var mere end bare ’sure opstød’. Det var en invitation til dialog fra en mand med fødderne solidt plantet i virkeligheden.

28-årige Emil Villadsen er nemlig ergoterapeut på en retspsykiatrisk afdeling på Sct. Hans Hospital i Roskilde, og SF’eren tog ham absolut alvorligt, da hun reagerede med en række grundige svar.

Hun beklagede blandt andet, at hun i artiklen kunne fremstå som en, der fremturede mod personalet. Og så sluttede hun af med en direkte opfordring til den retspsykiatriske ergoterapeut: ”Jeg vil blive meget glad, hvis du vil skrive til mig med dine bud på, hvordan vi fra politisk side tager fat på udfordringerne.”

Glad – men med måde

Det er naturligvis ikke alene Emil Villadsens fortjeneste. Men da et bredt flertal af Folketingets partier kort før sankthans indgik en ny psykiatriaftale, valgte de at hæve den ramme på 1,6 milliarder kroner, som regeringen havde foreslået, med yderligere 600 millioner kroner fra Sats-puljen.

Det skete efter forslag fra blandt andre SF og Venstre, og de i alt 2,2 milliarder forligskroner sikrer flere hænder til området.

2,2 milliarder til psykiatrienEfter at antallet af retspsykiatriske patienter er tredoblet de seneste ti år – i 2004 var der godt 1.400 – var det altså som om, der var blevet lyttet til en mand som Emil Villadsen. For hele hans mantra har handlet om flere hænder i psykiatrien. Og han var da også glad, da forliget var i hus, og politikerne eksempelvis lukkede op for ansættelse af flere ergoterapeuter i psykiatrien.

Men den 28-årige ergoterapeut – uddannet i januar sidste år – var dog kun moderat glad:

- Vi må aldrig blive utilfredse med, at vi har fået et løft på 2,2 milliarder kroner. Men psykiatrien er endnu ikke på højde med somatikken. I Danmark burde det være sådan, at vi har samme rettigheder uanset hvad, vi fejler. Vi behandler først de psykiatriske patienter ordentligt og værdigt, når det skrøbelige sind tæller lige så meget som et brækket ben eller en defekt lunge, siger Emil Villadsen.

Han betegner sig selv som en ”speciel ergoterapeut”. Eller i hvert fald en ergoterapeut i en speciel stilling. På Sct. Hans Hospital er der ni retspsykiatriske afdelinger, og ergterapeuterne er ikke i flertal blandt de ansatte. På Emil Villadsens afdeling er de to – den anden er Camilla Secher – og de er med til at dokumentere, hvorfor der skal flere af deres slags i retspsykiatrien.

- Vores afdelingssygeplejerske kan godt lide ergo’er og det, vi kan tilføre sådan en afdeling i form af aktiviteter, forklarer Emil Villadsen.

Vi skal motivere dem

Afdelingen har ni pladser, og alle patienter er dømt til behandling eller har fået en anbringelsesdom efter at have begået kriminalitet i den tunge, personfarlige kaliber. Mange af dem er vanekriminelle, og mange af dem er misbrugere.

- Når de kommer her, kan de som udgangspunkt ikke lide os. Og de er her ikke af egen fri vilje, men er spærret inde. Selv om vi vil dem det godt, er vi en del af det system, hvor de er vant til at møde modstand. Vores opgave handler i høj grad om at motivere dem, skabe relationer og opbygge tillid. Og aktiviteterne kan være lige så værdifulde som den medicin, de får, fortæller Emil Villadsen.

Et af de redskaber, afdelingen bruger med størst succes, er fysisk træning. Hver dag skal patienterne bevæge sig mindst en time, og den time er hellig. Ingen planlagte aktiviteter – ikke en gang lægesamtaler – får lov til at forstyrre patienterne.

- Ud over at det er godt at bevæge sig, er sådan en aktivitet med til at skabe relativ tryghed. Vi bliver mindre system, og de sænker paraderne. Men det kræver tålmodighed, og vi skal ignorere, at de kalder os røvhuller og truer os og somme tider rent faktisk også udøver fysisk vold mod os, siger Emil Villadsen – der selv har oplevet at blive bidt i skulderen.

Det var den virkelighed, han indviede Özlem Cekic i, da de to ikke bare fortsatte deres korrespondance, men også mødtes til Folkemødet på Bornholm. Her gentog Emil Villadsen sin pointe med, at psykiatrien er afhængig af flere ressourcer:

Og så gik vi til fodbold

- Det er fint, at politikerne har fokus på vores faglighed og muligheder for efteruddannelse. Men hvad nytter det med nok så fine egenskaber, hvis vi er fire medarbejdere på vagt, og to af os er tvunget til at sidde på en stue for at holde øje med en urolig patient. Så er vi kun to på resten af afdelingen, og det skaber ikke plads til de aktiviteter, der er så nødvendige, siger Emil Villadsen og tilføjer:

- Derfor er flere hænder på afdelinger som vores helt afgørende. Og derfor er det glædeligt, at der nu er udsigt til, at vi ikke alene får flere hænder, men også får de rigtige hænder. Det er i hvert fald fint, at der kommer flere ergoterapeuter i psykiatrien.

Kan du nævne et eksempel elle ren episode, hvor du oplevede, at du gjorde en forskel på afdelingen?
- Egentlig er det svært, for jeg synes, der er så mange små episoder fra hverdagen, som er værd at nævne. Men det var stort, da jeg i foråret skrev til min favoritklub Brøndby IF og fortalte, at jeg havde et par indespærrede patienter, som ville elske at opleve en fodboldkamp i virkeligheden og ikke bare i tv, mindes Emil Villadsen.

Henvendelsen resulterede i, at fodboldklubben sendte ham en håndfuld billetter. Og derfor kunne Emil Villadsen og Emre Basoda – ergoterapeut på en anden afdeling – tage to patienter med til kampen Brøndby-Midtjylland, som de overværede fra sponsorloungen.

- En af dem er paranoid-skizofren og dømt til behandling, og efter kampen sagde han, at ”det her er bedre end at ryge hash”. Der var jeg stolt, siger Emil Villadsen om kampen, som Brøndby i øvrigt vandt 3-1.

En dødelig en som mig

Nu skal psykiatriaftalen udmøntes. Nogle af målene handler blandt andet om, at brugen af tvang skal reduceres med 50 procent inden 2020, og at det rehabiliterende arbejde skal intensiveres. Og det er alt sammen vand på den mølle, som Emil Villadsen aktiverede, da han skrev til Özlem Cekic:

- Jeg anede ikke, hvordan hun ville modtage sådan en henvendelse. Og jeg har da stor respekt for, at hun svarede sådan en dødelig en som mig…