21. nov 2016 KL 17:01

REP16: Kvalitet og trivsel i hverdagen

Det blev på REP16 besluttet, at fokusområdet for de næste tre år bliver en faglig kvalitetsdagsorden koblet med et fokus på medlemmernes arbejdsliv. Op til afstemningen var der oplæg og debat.
Skribent: 
Lasse Ægidius Qvist
Foto: 
Heidi Lundsgaard

I takt med at arbejdsmarkedet ændrer sig, forandres kravene, der stilles til offentligt ansatte. Mange føler sig i dag pressede som følge af krav om effektivisering og øget bureaukrati, og føler ikke, der er tid nok til kerneopgaven. Den helt store synder er selvfølgelig New Public Management.

Men er New Public Management egentlig kun skidt? Og hvad kan man som ergoterapeut gøre for at tilpasse sig de nye udfordringer? De spørgsmål var Henning Jørgensen og Nanna Mik Meyer inviteret på REP16 til at diskutere.

Henning Jørgensen er professor ved Aalborg Universitet og holdte oplæg om arbejdsmiljøet under overskriften ’Arbejde, arbejdsmiljø og fagpolitisk indflydelse’. Henning Jørgensen forholder sig kritisk til New Public Management, som, han mener, kan være med til at påvirke arbejdsmiljøet for offentligt ansatte negativt.

Nanna Mik Meyer er forsker ved SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd. Hun holdte oplæg om kvalitet i opgaveløsningen under overskriften ’Fra ekspert til facilitator til supervisor – når nye eksterne krav udfordrer professionsidentiteten Hvad vil det sige at være en profession i dag?’

Nanna Mik Meyers oplæg handlede om de krav og udfordringer, som et forandret arbejdsmarked stiller til offentligt ansatte, herunder hvordan hun ser dem tacklet. Nanna Mik Meyer ser i højere grad NPM som en nødvendighed og noget, der er kommet for at blive.

Læs også: FOKUS: Kvalitet og trivsel i hverdagen

New Public Management – godt eller skidt?

New Public Management som ledelsesredskab har over de seneste år taget imod en del tæsk. Kritikere mener, at NPM bygger på en grundlæggende mistillid til de offentligt ansatte. Det øgede bureaukrati gør, at mange føler sig overvågede og pressede på deres faglige autonomi.

Men spørger man Nanna Mik Meyer, så er NPM ikke entydigt en skidt ting. Bureaukratiet og kontrollen er med til at sikre, at alle borgere får tilbudt de samme standardiserede ydelser. Derudover peger hun på, at den dokumentation, der kommer ud af bureaukratiet, kan være med til at pege på tendenser og behov. Som eksempel fremhæver hun Kræftpakkerne, der er et resultat af NPM.

Igen vil kritikerne anført af Henning Jørgensen mene, at NPM tager for meget tid fra kerneopgaven, og efterlader for lidt plads til den faglige autonomi. Det kan medføre moralsk stress og pressede arbejdsmiljøer generelt.

Repræsentanterne i salen drøftede flittigt de to oplæg, og der var flere gode og relevante indspark. En del forholdte sig kritisk til NPM, men enkelte tilsluttede sig det synspunkt, at det er vigtigt med standardiserede tilbud, så din behandling ikke afhænger af, hvor du bor.

Sæt viden i spil

Henning Jørgensen efterlyser, at de involverede parter – eksempelvis fagforeningerne og deres medlemmer – i højere grad forsøger at påvirke debatten og beslutningstagerne.

Nanna Mik Meyer peger på, at man i dag har bevæget sig væk fra den klassiske professionsopfattelse. Tidligere var indsatserne i det offentlige defineret af nogle strukturelt forankrede forklaringsmodeller. Man tilrettelagde altså indsatserne efter regler og principper, snarere end at kigge på den enkelte borgers ønsker og behov.

Det har ændret sig markant til i dag, hvor borgerinddragelse og medindflydelse er helt centrale begreber i de offentlige ydelser. Hvor fagpersoners legitimitet tidligere lå i deres faglige dømmekraft, ligger den i dag i højere grad i eksterne forhold, som borgerens ønsker og behov og politiske beslutninger.

Nanna Mik Meyer mener, professionerne skal blive bedre til at tænke de her eksterne forhold ind i deres virkeligheder. Man kan altså ikke kun tage hensyn til egen faglighed i dag, men er nødt til at forholde sig til flere forskellige hensyn – andres faglighed, borgerens ønsker, pårørende mv. Det skal ifølge Nanna Mik Meyer afspejles i, hvordan man tænker sit eget fag.

Henning Jørgensen påpeger, at der skal formuleres et nyt paradigme, hvis man vil af med New Public Management. Og hvem skulle kunne gøre det bedre, end de foreninger og medlemmer, der påvirkes af det hver dag?

Henning Jørgensen har skrevet et bidrag til artiklen ’Bladet fra munden – mod og vilje til det gode arbejdsliv’, der er udgivet af DSR. I artiklen stiller han skarpt på NPM og på hvordan NPM udfordrer offentligt ansattes arbejdsmiljøer.

Nanna Mik Meyer udkommer inden længe med bogen ’Hvad er der på spil i borgerens møde med velfærdsstaten’, som hendes oplæg tager afsæt i.

Læs mere: