Ropox-vinder: Gå ledervejen
Det seneste ugemøde på Hvidovre Hospitals Fysio- og Ergoterapeutiske Afdeling for børneområdet, det gynækologiske område og det ambulante håndkirurgiområde blev et særligt mindeværdigt et af slagsen. Midt under det virtuelle møde tonede Ergoterapeutforeningens næstformand, Margrethe Boel, nemlig frem på skærmen med beskeden om, at dagens mødeleder, afdelingsterapeut Helle Worch Sørensen, modtager Ropox-prisen 2021.
- Jeg kender Margrethe som en tidligere kollega og nu som næstformand i Ergoterapeutforeningen, så jeg blev i første omgang ikke overrasket over at se hende. Men jeg undrede mig da lidt over, hvad hun havde på hjertet, for det var et møde for både ergo- og fysioterapeuter. Det kom dog virkelig bag på mig, da hun forklarede, hvad det handlede om. Det var helt uventet, og da jeg efterfølgende læste om Ropox-prisen, blev jeg endnu mere overrasket, for jeg synes ikke, at jeg har gjort en speciel indsats - jeg har jo bare passet mit arbejde, understreger Helle Worch Sørensen.
Det vigtigste er at lytte
Den vurdering er Helle Worch Sørensens medarbejdere, som har stået bag indstillingen af hende til dette års Ropox-pris, dog ikke enige i. Ifølge dem har Helle Worch Sørensen en særligt inspirerende tilgang til ergoterapi, som skinner igennem i både hendes arbejde som terapeut og som leder. Blandt andet fremhæver medarbejderne hendes evne til at omsætte de ofte luftige vendinger om at sætte patienten i centrum til konkret handling, der gør en forskel for den enkelte.
Til det siger dagens vinder:
- Under min diplomuddannelse i ledelse blev jeg introduceret til den systemiske tilgang, og jeg synes, at den er så meget ergoterapi. Der er ikke på forhånd givet én sandhed, vi skaber sandheden sammen, når vi sætter os ned med patienten. Her er det vigtigste at lytte og skabe et rum for refleksion. Sammen kan vi så udfordre, hvor konflikten ligger, og her mener jeg ikke konflikt som noget negativt. Konflikter betyder en mulighed for at træde nysgerrigt ind i mulighedernes land.
- Jeg kommer derfor ikke med løsninger, men refleksionsmuligheder, og på den måde kan vi sammen skubbe til patientens udviklingszone. 80 procent af det, jeg gør, er, at jeg er nærværende i nuet, og kun 20 procent handler om, at jeg faciliter genoptræning i konkrete ADL-aktiviteter eller træning af patienter med f.eks. håndskader, forklarer Helle Worch Sørensen.
Sproget sætter begrænsninger
Den tilgang betyder også, at Helle Worch Sørensen i sit daglige arbejde har et stort fokus på kommunikation og ikke mindst på sprogets betydning.
- Jeg synes, at det talte sprog er udtryk for en begrænsning af vores tankegang. Hvis vi er nysgerrige og bruger flere eller andre ord om et konfliktområde, kan vi rumme eller udfordre patienterne mere i forhold til deres aktivitetsproblematikker. Jeg går altid efter den bedste udgave, når jeg arbejder med patienter eller studerende. Nogle gange lykkes det ikke, men så er det fordi, der er noget, jeg ikke har fået øje på, og så må jeg sige: ”Prøv at sige det på en anden måde eller brug nogle andre eller flere ord”.
- Nogle gange må kollegaer ind over og oversætte, når jeg ikke forstår baggrunden for konflikterne, og derfor er et tæt mono- og tværfagligt forum vigtigt. Vi byder også pårørende ind ved afdækning af patientens aktivitetsproblematikker, fortæller Helle Worch Sørensen, som også er overbevist om vigtigheden af tydelig kommunikation i forhold til sine medarbejdere og på tværs i organisationen.
- Som leder skal man hele tiden forholde sig til, hvad man kan gøre for, at beslutninger giver mening. På Hvidovre Hospital arbejdes der med ledelse på fire områder: strategisk ledelse, driftsledelse, personlig ledelse og faglig ledelse. Strategisk og driftsmæssig ledelse handler hovedsageligt om at oversætte de procedurer og alt, der kan måles og vejes, som udmeldes i top-down-regi. Personlig og faglig ledelse handler om at lytte, reflektere og forhandle om, hvad beslutningerne betyder for os. Storytelling, der forklarer historien bag beslutningerne, er derfor meget vigtig, ligesom det er vigtigt at skabe et narrativ, der giver mening for den enkelte. Der kan være mange måder at udmønte en beslutning på, men hvilken måde, tænker vi, vil være den bedste for os og vores patienter? Det er noget, der skal forhandles om.
Ledelse ligger lige for
Der er ingen tvivl om, at netop ledelse er et område, som optager Helle Worch Sørensen. Selv har hun været afdelingsterapeut på Hvidovre Hospital siden 2000 og inden da i 10 år på Roskilde Sygehus. Men det er ikke kun sin egen lederrolle, hun reflekterer over. I forhold til ledelse mener hun, at ergoterapeuter har noget særligt at byde ind med, og hendes opfordring til kollegaer landet over er klar:
- Flere ergoterapeuter burde gå ledervejen. Det ligger lige for. Hvis man har styr på den canadiske tilgang til ergoterapi, hvor man fokuserer på patientens mål, kan man også lede, for det er præcis det samme, som vi gør i forhold til patienterne. Som ergoterapeuter observerer, analyserer, fortolker og kommunikerer vi, og det gør man også som leder. Det handler om, hvordan vi får det bedste ud af det for patienter, medarbejdere, studerende og organisationen. Samtidig forholder vi os som ergoterapeuter ikke kun til viden, vi sanser og bruger klinisk ræsonnement i vores arbejde, og det er en fordel i forhold til ledelse, forklarer Helle Worch Sørensen, som ikke selv tøvede med at prøve kræfter med lederrollen, da hun fik chancen.
- Jeg plejer at sige, at vi lever i mulighedernes land, så hvorfor begrænse os selv?
Ropox-prisen
- Virksomheden Ropox har siden 1989 uddelt Ropox-prisen på 25.000 kr. til en ergoterapeut, der har ydet en speciel indsats for ergoterapien. Det er en jury bestående af to praktiserende ergoterapeuter og Ergoterapeutforeningens næstformand, som vælger årets prismodtager blandt de indkomne indstillinger.
- Se tidligere vindere her
Helle Worch Sørensen
- Helle Worch Sørensen er uddannet ergoterapeut og har derudover taget en diplomuddannelse i ledelse (2013) og supplerende moduler i ledelse.
- Er ansat som afdelingsergoterapeut på Hvidovre Hospitals Fysio- og Ergoterapeutiske Afdeling for børneområdet, det gynækologiske område og den ambulante ortopædkirurgi.