Skal jeg læse online eller på papir?
Det lyder som almindelig sund fornuft, at man sparer på klimaaftrykket ved at skippe papirversionen af Ergoterapeuten og i stedet læse bladet online. Og i fagbladets seneste læserundersøgelse var det da også en konklusion, som flere læsere nævnte.
Fagbladet satte sig derfor for at undersøge sagen, og det viser sig, at miljøregnestykket ikke så enkelt, som det umiddelbart lyder.
Ergoterapeuten bliver trykt på et af landets mest miljøbevidste og bæredygtige trykkerier, KLS PurePrint i Hvidovre.
Trykkeriet har opgjort CO2-aftrykket for produktion af et eksemplar af Ergoterapeuten til 88 gram CO2 (tallet er udregnet på baggrund af Ergoterapeuten nummer 4, 2023). Det svarer til at køre cirka 700 meter i en gennemsnitlig benzinbil.
Omvendt er det langt fra CO2-neutralt at åbne computeren eller smartphonen og læse Ergoterapeuten online – eller læse beskeder på nettet, eller se Netflix. Den franske tænketank The Shift Project har regnet ud, at en times videostreaming udleder 400 gram CO2 – altså 4,5 gange så meget CO2 som papirudgaven af Ergoterapeuten. Samtidig er der den detalje, at det trykte blad kan genlæses uden yderligere belastning, mens du skal i gang med CO2-regnemaskinen, hvis du får lyst til at gense sidste afsnit af Succession, eller liiiige at læse din yndlingsartikel i fagbladet en gang mere.
Online sluger energi
Årsagen til, at al onlineaktivitet også sætter et klimaaftryk, er, at der bruges kolossale mængder energi til at holde de mange servere, der opbevarer oplysningerne, i gang. Internettet afsætter således et klimaftryk svarende til tre procent af den samlede CO2-udledning på verdensplan. Papir og tryk af blandt andet reklamer, printpapir og blade som Ergoterapeuten afsætter til sammenligning cirka én procent.
Samtidig koster det på CO2-kontoen at holde online-udstyret kørende: Der skal strøm til at oplade mobilen og holde sit wifi i gang. Desuden udskifter vi eksempelvis konstant vores tv-apparat til en model, der er et par tommer større, og den nyeste smartphone står som regel også højt på ønskesedlen. Apparater, der bruges til at se video eller film bidrager typisk med over halvdelen af det samlede CO2-aftryk har den britiske tænketank Carbon Trust vurderet.
Ingen klar sammenligning
Men hvad koster det i CO2-regnskabet at læse Ergoterapeuten online?
Det er ikke lykkedes at få et klart svar. Onlinelæsningen er afhængig af, hvor lang tid, man bruger på at læse bladet, og hvor meget læseren shopper rundt mellem de forskellige artikler. Ingen af de eksperter, som Ergoterapeuten har spurgt, tør sammenligne klimaaftrykket for læsning af bladet online og på tryk.
Videnskabsjournalist Peter Hesseldahl skrev i 2019 artiklen Beklager, men data har også et klimaaftryk. Her målte han, at det kostede et klimaaftryk på 1,66 gram CO2 alene at downloade en artikel. En tilsvarende undersøgelse af Ergoterapeuten ville omfatte klimaaftryk for alle de sider, læseren besøger og genbesøger under læsningen.
Man behøver med andre ord ikke at føle sig som en skamfuld CO2-synder, hvis man foretrækker at læse bladet på papir – eller online for den sags skyld. Det handler dybest set om at vælge den form, man som læser befinder sig i bedst selskab med.
Bæredygtigt trykkeri
Ergoterapeutens trykkeri KLS PurePrint har siden 2001 som et af de første trykkerier i landet lagt en bevidst bæredygtig strategi og er i dag certificeret Cradle-to-Cradle-virksomhed (cradle = vugge), der indebærer, at virksomhedens produkter designes til at indgå i biologiske eller tekniske kredsløb med henblik på at skabe værdi for både mennesker, miljø og økonomi.
Foruden at have fokus på trykkeriets CO2-udledning, har virksomheden også udviklet sig, så den producerer tryksager uden brug af skadelige kemikalier – og det gælder ikke mindst Ergoterapeuten.
Den første 100 procent biologisk nedbrydelige tryksag blev leveret fra trykkeriet i 2015. Ergoterapeuten har været trykt hos KLS siden 2018.
Læs mere
- Du kan se de vigtigste konklusioner fra læserundersøgelsen i det seneste nummer af fagbladet Ergoterapeuten.
- KLS PurePrint