29. sep 2015 KL 11:43

Elektronisk loftlift er hverdag

Loftliften giver bedre arbejdsmiljø for plejepersonalet. Men hvis man glemmer den aktive borger, indfrier liften ikke sit fulde potentiale.
Skribent: 
Sandra Holmgaard
Foto: 
Lisbeth Holten

Det er blevet rutine. Først læner han sig så langt frem i kørestolen, han kan, så sosu-assistentelev Kirstine Math og ergoterapeut Cecilie Høegh Langvad kan trække det gule sejl ned bag om ryggen. Så løfter han først det ene ben og så det andet ben fra kørestolens fodstøtter, så benstropperne i sejlet kan lægges på plads under lårene.

Stropperne skal være lige lange, siger han. Ellers sidder han ikke ordentligt.

Sejlstropperne hægtes til, krogene på liftåget sikres, og Cecilie Høegh Langvad tjekker, om sejlet sidder, som det skal. Kort efter glider 80-årige Jens Andreasen tværs gennem soveværelset hængende i liften omkring en meter over gulvet.

Det er sådan, han kommer fra sengen eller kørestolen ud til toilettet. Det har nemlig knebet med at få benene til at makke ret de sidste 10 år, og efter et fald i foråret, kan benene ikke længere bære vægten af ham.

- Jeg har ikke andre alternativer, når jeg ikke længere selv kan gå. Personalet må ikke løfte mig, og det forstår jeg godt, selvom det er omstændeligt at skulle liftes. Men når nu det skal være, er det en god løsning, fortæller Jens Andreasen, der i sommers, efter et ophold på både sygehus og rehabiliteringscenter, er flyttet ind på Plejeboligerne Rosenvangs øverste etage.

Det er tre et halvt år siden, at plejeboligerne i Viby ved Aarhus åbnede dørene efter en gennemgående renovering. Centeret har 42 plejeboliger, og de blev alle tilført velfærdsteknologi inden åbning. Der blev installeret vasketoiletter, robotstøvsugere, automatisk vindues- og døråbning, lysstyring på badeværelserne, hæve-sænkeborde og altså også skinner til loftlifte.

De elektroniske loftlifte er ikke længere noget særsyn. I Aarhus Kommune har alle plejeboliger fået installeret skinner til loftlifte, så værelserne altid er klar til at tage imod en liftbruger. Det samme har en fjerdedel af alle danske kommuner gjort. 39 andre kommuner er i fuld gang med at implementere løsningen, og i løbet af 2015 forventer 11 nye kommuner også at sætte skinner op. Mange af dem er formentlig allerede godt i gang.

- Der er flere gode ting ved loftliftene, men det vigtigste er, at medarbejderne i plejen undgår vrid og tunge løft, som det er svært at undgå med en gulvlift. På den måde skubber loftliftene det fysiske arbejdsmiljø i den rigtige retning. Hos os har det uden tvivl haft en effekt, siger Cecilie Høegh Langvad, ergoterapeut i Plejeboligerne Rosenvang og underviser i forflytninger og ergonomi i område Marselisborg i Aarhus Kommune.

Og Cecilie Høegh Langvad er ikke den eneste, der gør sig den konklusion.

77 kommuner har i en nylig rapport udgivet af KL noteret, at halvdelen af medarbejderne i plejen oplever et bedre arbejdsmiljø efter indførslen af loftlifte. Af andre fordele nævnes bedre arbejdsstillinger, og at loftliftene fordrer mulighed for selv at tilrettelægge arbejdet, hvilket giver mindre stress, øget fleksibilitet og mindre ventetid.

Den gevinst høstes i det øjeblik, hvor man ikke længere skal være to om en forflytning, men derimod kan klare opgaven med kun én medarbejder, der ikke behøver vente på, at en anden har tid.

Det er samtidig blevet et fikspunkt for kommunerne, der regner med at kunne spare 500 millioner kroner ved brug af velfærdsteknologi, herunder loftlifte, i perioden 2014-2017. Pengene skal blandt andet spares ved at lade en medarbejder udføre en opgave, der traditionelt set skulle løftes af to. 

Læs mere

 

Fakta: 
Læs Hele artiklen i Ergoterapeuten nr. 6 2015