Min dør står åben
Du skal kunne lide at gå forrest og træffe beslutninger. Være levende interesseret i andre mennesker, også i dem der har en anden profession end dig. Du skal kunne rumme kollegers uro. Være forstående, når medarbejdere frustreres og længes tilbage til dengang, ressourcerne var flere. Du skal kunne se en sag fra flere sider og nuancerne på også det politiske niveau.
Og så skal du nok, som ledende ergoterapeut og afdelingsleder på Glostrup Hospital, Therese Vitthøfft Dahl, udtrykker det, ”have en form for filter”. Så man ikke tager alles sorger på sig og enhver bekymring med hjem fra arbejde. Og løbende glædes over alle de aftryk, god ledelse kan afsætte.
- Min ambition er stadigvæk at skabe en unik enhed med ergoterapeuter, der sammen med fysioterapeutkolleger og andre kolleger med andre fagligheder skaber det gode patientforløb. Det betyder ikke, at det altid bliver præcis, som vi godt kunne tænke os, for vi bestemmer ikke det hele selv. Sådan er det, men jeg har arbejdet en del med ikke at tænke, ”jeg er nok også er en dårlig leder, fordi jeg ikke kan skaffe fem nye stillinger”. Normeringen er som den er, og vi kan ikke omgøre politiske beslutninger, men jeg kan arbejde på at se muligheder. Men vi kan stadig godt sikre så optimale patientforløb som muligt og gode vilkår for medarbejderne, siger Therese Vitthøfft Dahl.
Tema om ledelse:
- Magasinet nr. 1/15: Kend din kontekst
- Min dør står åben (27.1)
- Man bliver lidt ensom (24.2)
- God udsigt fra toppen (31.3)
Fusion og forandringer
Sammen med den ledende fysioterapeut står hun i spidsen for en tværgående afdeling med 75 medarbejdere, herunder 20 ergoterapeuter.
Afdelingen er under forandring. Normeringer er ændrede, ressourcer er flyttet rundt, og en fusion med Rigshospitalet er på vej. Ambitionen her er et højtspecialiseret hospital, og selv om der politisk er tilkendegivet ønske om aktivitet på både matriklerne i Købehavn og i Glostrup, så ved ingen i dag, hvordan fremtiden præcis kommer til at forme sig. Glostrup har afdelingsledelsesstruktur og Rigshospitalet centerstruktur, og det tydelige billede af fusionen og dens konsekvenser kan ingen endnu tegne op.
Den slags giver uro, men også muligheder, mener Therese Vitthøfft Dahl, der informerer så meget som overhovedet muligt, når der er nyt om fusionen. Hendes dør står åben for både medarbejdere og patienter – de sidste stikker ikke så ofte hovedet ind som de første - og døren har stået åben, siden hun valgte at blive leder.
For det var et valg. Og ikke et af de nemme. Hun var glad for at arbejde med patienter med neurologisk komplicerede forløb, men en diskusprolaps sendte ergoterapeuten til time out og tankerne i nye retninger.
Valg og fravalg
- Jeg blev opfordret til at søge en lederstilling, og det var ikke bare et valg, jeg traf, men også et fravalg. Jeg var rigtig glad for at være ergoterapeut, men jeg fortryder bestemt ikke. Faglighed er mange ting, også at lede andre gennem sin egen faglighed, siger Therese Vitthøfft Dahl.
For hende betyder det stadigvæk indimellem at kunne vende en klassisk ergoterapeutiskproblemstilling, men især at lede og lytte. Og være tålmodig og en smule utålmodig på én gang.
- Jeg har lært meget om tålmodighed. Processer tager ofte længere tid end forventet, og man skal kunne rumme frustrationer uden at kunne gøre noget ved dem her og nu. Men ledelse kræver også en smule utålmodighed. Du skal være spændt på at se, hvad der er bag den næste dør. Du skal kunne få noget fra hånden og ting til at ske, siger Therese Vitthøfft Dahl, der også peger på det politiske som et element, der skal kunne håndteres.
Byd ind
- Jo højere ledelsesniveau, jo mere politik. Jeg kan ikke gå ind og omgøre politiske beslutninger, men jeg kan arbejde for i praksis at få lagt så meget ergoterapi ind som muligt. Jeg prøver at tænke strategisk og byde ind de steder og på de projekter, der kunne være ergoterapi i. så kan det godt være, det kun bliver en normering på 0,2 procent denne gang, men det er stadig bedre end ingenting i forhold til patientforløbet, siger Therese Vitthøfft Dahl, som understreger, at hun stadig hver dag bruger sin faglighed som ergoterapeut i sin måde at udøve ledelse på.
- Ergoterapeuter er uddannede til samarbejde, til tværfaglighed og til at se helheden. Som leder gør jeg det samme, bare i et større perspektiv. Til daglig går jeg ikke og tænker på, om jeg nu er mest ergoterapeut eller mest leder, men jeg tror, at aktivitet i hverdagen er en del af min lederstil. Og det stammer sikkert fra ergoterapien. Mit bedste råd til andre ergoterapeuter med mod på ledelse er: Byd ind! Der står ikke nødvendigvis ergoterapeut på lige den stilling, man kigger på, men der er masser af potentiale i mange stillinger.