9. jul 2015 KL 17:55

OK med olie på fingrene

Det skaber respekt, når man rummer både det lavpraktiske og det overordnede, mener Dorte Olsen-Kludt, leder af Kysten, et bosted for domfældte, udviklingshæmmede borgere.
Skribent: 
Kirsten Weiss

En smuk majdag blev en af Kystens beboere, konfirmeret i Nysted kirke 49 år gammel. Efterfølgende blev der holdt konfirmationsfest med taler og sange, en enkelt pårørende, borgerens tre kontaktpersoner og Dorte Olsen-Kludt som gæster.

- Oplevelsen var ufattelig stor, både for præsten og kirkepersonalet, men også for os medarbejdere, og ikke mindst for den tjener, som serverede på restauranten.

Konfirmationen var en form for forsoning med det tab, borgeren oplevede, da han var 14 år gammel og ikke blev konfirmeret. Vi taler ofte om den fantastiske dag, siger Dorte Olsen-Kludt, der er bo-og dagtilbudsleder på Kysten ved Nysted på det sydlige Lolland.

Kysten er Københavns Kommunes bo- og dagtilbud for domfældte udviklingshæmmede borgere. Stedet har ni pladser samt dagtilbud og en gårdbutik med blandt andet brænde, kryddersalt og æblejuice på hylderne.

Kysten blev etableret i 2011, da Dorte Olsen-Kludt blev ansat til opgaven. Hun har rekrutteret samtlige 25 medarbejdere ud af et felt på 750 ansøgere. Medarbejderne repræsenterer både pædagogisk og sundhedsfagligt personale, der komplementerer hinanden, for Kysten er en ualmindelig arbejdsplads, hvor borgernes baggrund med personfarlig kriminalitet kræver særlig opmærksomhed og kan vække bekymring i lokalsamfundet.

Udvikling som leder

Har Kysten lært dig noget nyt om ledelse?
- Ja, for selv om dette jobskifte egentlig er et trin ned af rangstigen, fra social- og psykiatrichef til bo- og dagtilbudsleder, skal jeg trække på andre ressourcer hos mig selv nu.  Jeg er tættere på mennesker, tættere på borgere og skal forholde mig her og nu, samtidig med at jeg også skal tænke langsigtet. Det kræver et helt andet overblik og et helt andet reaktionsmønster, siger Dorte Olsen-Kludt, som er blevet bekræftet i, at ledelse farves af, hvem hun er som person, egne værdier og holdninger.

- Jeg trives lige godt med strategiske eller taktiske udfordringer som på operationelt niveau, hvor jeg renser toiletter sammen med en borger. Jeg er ikke bange for selv at få ”olie på fingrene”, for jeg tror, at denne tilgang kaster lange skygger. Jeg mærker, at det skaber respekt, når man rummer helheden fra det lavpraktiske til det overordnede.

Hvorfor valgte du oprindeligt at gå ledervejen?
- Det har været helt ubevidst. Jeg har simpelthen fulgt den vej, som var mest naturlig for mig. Kigger jeg tilbage, har jeg nok altid søgt at omsætte min initiativevne og min løsningsorientering, og mine omgivelser har altid støttet mig i at tage ansvar, siger den 54-årige leder.  

- Set i bakspejlet har jeg nok tidligt mærket og været tiltrukket af anerkendelsen, tilliden og ansvaret for at skabe de rigtige rammer for andre menneskers liv.

Hvad har du lært om dig selv som leder?
- Jeg har fundet ud af, at jeg er god til at se en situation ud fra en helhedsbetragtning, hvor jeg kan kommunikere klart, så både jeg og medarbejderne kan tage den optimale handling i situationen, siger Dorte Olsen-Kludt.

- Jeg har lært at påskønne mine kommunikative evner. Jeg har også lært, at relationen mellem mig og mine medarbejdere både enkeltvis og som gruppe er drivkraften i de opgaver, vi udfører. Og så har jeg lært, at jeg er ret robust. På et sted som Kysten skal vi forholde os til farlighedskriteriet og farlighedsbegrebet hver eneste dag, hvor jeg ofte står til rådighed i døgnets 24 timer.

Inspiration og kommunikation

Har du en ledelsesfilosofi?
- Teori og praksis skal følges ad. Men jeg bruger teorien til at hæve mig op over hverdagen og se på mig selv, mine medarbejdere og vores samspil med hinanden. Min tilgang er anerkendende og humanistisk, men også konstruktiv kritik er helt nødvendig for at udvikle os som bosted, siger Dorte Olsen-Kludt.

- Herudover er jeg inspireret af systemisk ledelse. Systemisk tænkning opererer blandt andet med at sætte lys på den måde, sproget bruges på. At sproget påvirker modtageren/situationen/systemet og derfor også resultatet, siger Dorte Olsen-Kludt. Hun peger for eksempel på, at der i barske miljøer ofte udvikles en bestemt sarkastisk jargon. Det kan medføre en form for distancering og beskyttelse af den enkelte medarbejder, men er også en forhindring for at skabe tryghed, nærhed og udvikling.

- Jeg er meget opmærksom på vores kommunikation, for arbejdet og miljøet på Kysten kan være meget barskt. Jeg ser det som min opgave som leder at foregå med et godt eksempel, og vi har sammen udviklet en ligefrem omgangstone, der er befriet for sarkasme og ironi - men med humoren i behold.

En af mine værdier er ordentlighed både over for den enkelte medarbejder, men også for helheden.Dorte Olsen-Kludt

Den respektfulde kommunikation med og om borgerne er netop, hvad flere sociale tilsyn har fremhævet på Kysten. Og da Arbejdstilsynet kom på uanmeldt besøg tidligere i år, indkasserede Kysten en grøn Smiley for det gode arbejdsmiljø. Ligesom ombudsmanden, efter et besøg, karakteriserer Kysten som et usædvanlig veldrevet tilbud.

Udfordringer

Hvordan arbejder du med de ubehagelige beslutninger, en leder også må træffe?
- Det er aldrig populært at implementere en reduceret vagtplan, fordi budgettet skal holdes, men det er et vilkår, som vi løser bedst muligt. Som leder har jeg også måttet afskedige eller bortvise medarbejdere. Det jeg gør ikke, uden jeg har afsøgt alle muligheder, for jeg er meget bevidst om, at mine beslutninger har konsekvenser for andre mennesker. En af mine værdier er ordentlighed både over for den enkelte medarbejder men også for helheden.

Hvad er din største aktuelle udfordring? 
- Københavns Kommune skal i gang med at bygge et nyt botilbud i Sorø, hvor jeg også skal være boleder.  Det er 10 enkeltmandstilbud samlet på én matrikel. På baggrund af de erfaringer jeg har med at opbygge Kysten, skal jeg være socialforvaltningens tovholder og primus motor på rekruttering af en personalegruppe på 80 medarbejdere. Min opgave er samtidig at introducere dem til arbejdsopgaverne, som er mindst lige så udfordrende som på Kysten.

Har fokus på rehabilitering og borgernes ressourcer og kerneopgaven ført til forandringer i din organisation? 
- Rehabilitering peger jo også på indsatser, der ligger ud over de traditionelle faglige. På Kysten søger vi at række helt ud til civilsamfundet. Jeg har gjort mig stor umage med at holde foredrag om Kysten i lokalmiljøet, hos Rotary, Lions Club, i 12-mandsforeninger og grundejerforeninger. Her har jeg mulighed for at påvirke og i nogen grad ændre holdninger, og vi har efterfølgende fået mange gode ambassadører for Kysten, siger Dorte Olsen-Kludt.

Indsatsen har resulteret i, at civilsamfundet nu indgår aktivt i rehabiliteringsprocessen. Kystens borgere har været frivillige på Nysteds årlige middelalderfestival og i Nysteds Havnegalleri, hvor de også udstiller egen kunst.

- Det fremmer tolerancen, og samtidig får den enkelte borger mulighed for at se sig selv på nye måder. Det er bevidst, at der ikke er frivillige på Kysten, men derimod er Kystens borgere frivillige i lokalsamfundet. Jeg tror, det kan bane vejen ud af de sædvanlige tanke- og adfærdsmønstre. Borgeren får en hel konkret mulighed for et mentalt skiftespor - væk fra perronen for kriminalitet.

Ergoterapeut og ledelse

Hvad kan ledere med ergoterapeutisk baggrund?
- I ergoterapeuters analyser indgår en helhedsbetragtning. Vi tænker i helheder, kan handle på det og formår at få mennesker til at spille godt sammen.

- Ergoterapeuters fordel er, at de kan gabe over såvel det sundhedsfaglige område som det pædagogiske og ikke mindst respektere andre faggrupper. Jeg holder selv af og vokser via de gensidige forstyrrelser og udfordringer, som flerfaglige medarbejdere byder på. Ergoterapeutuddannelsen er en af de bedste lederuddannelser, man kan tænke sig. Der er faktisk ingen grænser for, hvilke lederjob en ergoterapeut kan bestride, hvis hun har modet. 

Tema om ledelse: