Man bliver lidt ensom
- Det er det hele værd, slår Line Hessellund fast.
Forud for den konstatering ligger funderingerne over, at det også koster noget på kollegakontoen, når man lige pludselig letter og rykker et niveau op i organisationen. Farvel til Facebook-venner på jobbet og på med det, den 36-årige leder for 17 sundhedsfaglige og administrative medarbejdere, kalder ”en ny kasket”.
- Jeg har arbejdet med at tage den der kasket på. Med at skabe en anden distance end tidligere, for jeg har ikke længere brug for at være så privat. Som leder er man nødt til at ryste kollegarollen af sig, og lige pludselig kan man godt blive lidt ensom, siger Line Hessellund.
1. juni 2011 blev hun afdelingsleder for Visitationen Ældre og Hjælpemidler i Brønderslev Kommune. Efter fire år som tillidsrepræsentant og i en situation, hvor én afdeling skulle blive til to. Hendes leder pegede –og så var det ellers ”ind ad bagdøren og i gang”.
- Situationen var nok lidt speciel, fordi jeg blev udpeget på den måde. Uden at mine kolleger blev hørt. Det er nok lidt sværere at skabe autoritet, når man kommer fra egne rækker, men jeg føler ikke, at mine medarbejdere ser på mig som en grønskolling. Og jeg blev rigtig glad og stolt, da min leder pegede på mig. Jeg tænkte også, at der nok var en grund til det, selv om jeg bagefter også blev jeg lidt skræmt: Er jeg nu dygtig nok til det her? Kan jeg udfylde rollen?
Tema om ledelse:
- Magasinet nr. 1/15: Kend din kontekst
- Min dør står åben (27.1)
- Man bliver lidt ensom (24.2)
- God udsigt fra toppen (31.3)
Hurtig på aftrækkeren
Line Hessellund har ingen chef lige ved hånden i det daglige. Skal den trælse episode eller den svære samtale vendes, kan hun ringe til sin chef, der sidder et andet sted i kommunen, booke et møde eller hælde af på husbonden derhjemme. Og det er ok.
- Jeg kan stadig bedst lide tanken om, at jeg har en i ryggen, når det buldrer omkring mig, men jeg trives med ansvaret, med at arbejde selvstændigt og træffe mange beslutninger. Jeg lærer noget nyt som leder hver dag, om personaleledelse og strategisk forståelse og får et større økonomisk overblik. Jeg suger viden til mig, hvor jeg kan, og er blevet meget mere bevidst om min egen kompetenceprofil, og hvordan mine medarbejdere ser mig som leder, siger Line Hessellund.
At være hurtig på aftrækkeren, som både den professionelle leder og den private Line er, kan være både en fordel og en fristelse til skrabe endnu mere ansvar til sig. For visitationen står og har stået midt i store besparelser og omlægninger af den måde, Brønderslev Kommunes politikere ønsker arbejdet udført på.
Visitering af 730 borgere
- Det seneste halvandet år har været stormfuldt. Vi har fået færre ressourcer: Jeg har afgivet fem sagsbehandlere til de nye tværgående rehabiliteringsteams, og vi har samtidig fået nye opgaver. Det kan mærkes, og vi har desværre haft medarbejdere, der var sygemeldte med stressrelaterede sygdomme. Når personalet er presset, så ender jeg med at sidde med en masse ansvar. Jeg vil gerne skåne medarbejderne og helst selv sætte det sidste punktum, siger Line Hessellund.
- Men, jeg er blevet klar over, at jeg også kan ende med at tage misforståede hensyn. Medarbejderne vil gerne inddrages, også når det går stærkt. Og de vil gerne reflektere sammen med mig. Jeg skal ikke bare køre derudaf. Jeg skal sidde lidt mere på mine hænder.
I øjeblikket hedder den store udfordring: Revisitering af 730 borgere. Den opgave kommer til ”at lægge afdelingen ned i tre måneder”, som Line Hessellund udtrykker det. Og det ved politikerne godt. For en af de nye opgaver, der følger med lederstillingen, er nærkontakt til politikerne i Brønderslev Kommune, især medlemmerne af Ældre- og Omsorgsudvalget. Og Line Hessellund har været med til at fremlægge konsekvenserne af at gøre enten A eller B – eller måske genoverveje C over for politikerne.
Den indre ledestjerne
- Du kommer tættere på det politiske system, og det er en anden måde at være direkte involveret i sit område på, og jeg ser det som en vigtig del af min rolle at klæde politikerne på, før de træffer beslutninger. Det gør ondt, uanset hvad vi gør, når budgettet skal reduceres, men jeg prøver at formidle det til medarbejderne på en ordentlig måde, siger Line Hessellund.
En fast defineret personlig ledelsesfilosofi læser Line Hessellund stadig op på, men hun arbejder meget bevidst med sin egen lederrolle og det personlige lederskab.
- Jeg lærer meget af min egen nye chef. Jeg bliver hørt og spurgt, her er åbenhed og inddragelse. Den slags skaber tillid, og hendes måde at være leder på har givet mig et helt nyt perspektiv på ledelse. Min egen indre ledestjerne skal nok stå lysende klart på et tidspunkt. Foreløbig øver jeg mig hver dag
Blå bog
Line Hessellund
- 2014 - Afdelingsleder, Visitationen Ældre og Hjælpemidler, Brønderslev
- 2013 - Konstitueret visitationschef, Brønderslev Kommune
- 2006- 2013 - Afdelingsleder, Visitationen Vest, Brønderslev Kommune
- 2011-2011 - Fagansvarlig/Visitator, Visitationen, Brønderslev Kommune
- 2007- 2010 - Visitator, Visitationen, Brønderslev Kommune
- 2004-2006 - Sagsbehandlende Ergoterapeut, Område Syd, Trænings- og Hjælpemiddelområdet, Frederikshavn Kommune
- 2004 - Trænende Ergoterapeut, Central træning, Trænings- og Hjælpemiddel-området Frederikshavn Kommune
- 2003 - Ergoterapeut, Træningsgruppen, Høskovkollegiet, Viby
- 2003 - Ergoterapeut, Freelance arbejdsmiljøkonsulent, Virupskolen, Hjortshøj
- 1999-2002 - Professionsbachelor i Ergoterapi, Ergoterapeut & Fysioterapeutskolen Århus