4. nov 2014 KL 18:31

Brug kompas

Tillidsrepræsentanter skal gøre sig klart, hvilket ”rum” han eller hun befinder sig i for at kunne honorere de nye krav til at kunne agere i den strategiske udvikling af arbejdspladsen, siger lektor Karsten Brask Fischer.
Skribent: 
Jakob Kehlet
Foto: 
Heidi Lundsgaard

Ledelse, medarbejdere og fagforeninger på offentlige arbejdspladser er under pres. Ledelsen er presset af økonomien, medarbejderne af, at de ikke kan opfylde alle de forventninger, der stilles til dem, og fagforeningerne af, at der ikke er arbejde til alle deres medlemmer.

Opfattelsen af tillidsrepræsentanten, TR, som den, der sikrer medarbejdernes rettigheder til punkt og prikke, er derfor også kommet under pres. TR må i fremtiden vænne sig til at det bliver endog meget vanskeligt at agere mellem ledelse, fagforening og medarbejder.

Derfor er det vigtigt at TR bevidstgør sig om, hvor han eller hun befinder sig i forhold til de roller, der skal udfyldes. I modsat fald bliver TR fuldstændig rundforvirret.

Interview med Kirsten Fugl Matthiasen, TR

Karsten Brask Fischer er ekstern lektor ved Roskilde Universitetscenter og direktør i firmaet Impact Learning Aps. I sit oplæg på Etf’s TR-konference fortæller han om de nye udfordringer, der ligger foran TR på offentlige arbejdspladser. Selv om det er en svær opgave, så ligger der også gode muligheder for at få mere indflydelse.

Konservativ kommune går forrest

- TR vil kunne spille en unik rolle i den strategiske udviklingsproces på sin arbejdsplads, hvis han eller hun gør sig nogle bevidste overvejelser om sin rolle, siger Karsten Brask Fischer.

Han fremhæver for eksempel Gentofte Kommune som et af de få eksempler, hvor ledelsen har inviteret TR med ind ledelsesrummet.

- Det er pudsigt, at netop Gentofte Kommune er længst fremme, når man tænker på, at den er en af landets konservative kommuner, men det hænger sammen med, at man for det første løb ind i nogle store besparelser for år tilbage, men samtidig virkelig ønskede at udvikle organisationen og tage fat på den strategiske udfordring, siger han.

I Gentofte og andre kommuner er man i det strategiske udviklingsarbejde på vej væk fra planlagte og afgrænsede forløb, hvor man for eksempel, efter der er truffet beslutning om besparelser på et område, lægger en topstyret plan for afskedigelser og strukturændringer i organisationen.

I stedet er tendensen nu, at man gennem løbende forandringer, der ikke er styret af en klar plan – men snarere tilfældigheder og anledninger.  Det er her TR kan spille en rolle, hvis han/hun spiller sine kort rigtigt.

- Mens TR har en klart defineret rolle i den planlagte proces, er det mere uklart, hvordan TR skal indgå i den løbende forandringsproces, siger Karsten Brask Fischer.

Drop fokus på regler og aftaler

Han slår fast, at TR må fravige sin hidtidige rolle som den person, der agerede efter, at regler og aftaler skal overholdes til punkt og prikke.

Reglerne bør træde i baggrunden, hvis TR skal opnå tillid i ledelsen. Hvis en TR for eksempel står fast på, at han eller hun ”har ret til indflydelse”, så har TR allerede bevæget sig meget langt ud på vippen. Lederen er selv under pres og vil blive irriteret over denne ufleksible tilgang. Derfor vi man ofte se, at lederen vil granske rettigheden nøje og finde ud af, at regler og aftaler ofte er gummiagtige, så ”retten til indflydelse” vil kunne gradbøjes, siger Karsten Brask Fischer.

Han mener, at TR og leder bør nå til en erkendelse af, at de faktisk arbejder efter samme mål: At skabe en god arbejdsplads, hvor medarbejdere og borgere er tilfredse.

Han vedgår dog også, at det ikke er en nem opgave. Derfor har han prøvet at give TR nogle redskaber, som nærmest kan sidestilles med et kompas, som gør det muligt for TR at navigere i det urolige farvand mellem medarbejdere, fagforening og ledelse.

Karsten Brask Fischer har defineret tre rum, som TR bevæger sig ud og ind i flere gange i løbet af en dag. Pointen er, at TR skal være bevidst om, hvilket rum han eller hun befinder sig i og agere efter det.

Kurt Klaudi Klausen: Hold øje med arbejdsmiljøet

Aftalerummet

Er det rum, hvor der er en formel aftaleret. Det er her, man finder det decentrale aftalesystemet om for eksempel arbejdstid og andre dele af en overenskomst, retningslinjer og politikker.

- Her skal TR’s syn på aftalerne ændres, så det ikke længere bliver et rum for eksekvering af rettigheder. I stedet skal aftalerummet betragtes som et rum for udvikling af virksomheden, hvor TR påtager sig ledelsesansvar. Ellers vil lederen næppe være interesseret i at indgå en aftale. Men aftalerne skal samtidig kunne gen- og godkendes at medarbejderne, så derfor skal TR kunne overskue konsekvenserne af de indgåede aftaler på kort og langt sigt, siger Karsten Brask Fischer.

Arbejdspladsrummet

Er et andet rum, som TR færdes i hver dag og som indeholder konkrete problemstillinger i hverdagen på arbejdspladsen: Nyansættelser og konflikter.

Her er det vigtigt, at arbejdsrummet ikke vil blive ”oversvømmet” af aftalerummets logik og drukne i diskussioner om, hvilke rettigheder der er på spil.

- I arbejdspladsrummet bør der være en forpligtelse hos både TR og leder om at kommunikere, og det er TR’s opgave at synliggøre konsekvenser, udpege handlemuligheder og skabe samarbejde, siger Karsten Brask Fischer.

Det individuelle rum

Det sidste rum i Karsten Brask Fischers model er det individuelle rum, som handler om TR’s rolle i forhold til den enkelte medarbejder i forbindelse med sygesamtaler, tjek af den enkeltes løn og ansættelsesforhold. Her er der også en række regler og rettigheder, som skal varetages af TR, som i dette rum skal agere som ”kollegaens advokat”.

Her skal TR sørge for at spillereglerne overholdes, så kollegaen behandles efter bogen, og samme respekt skal lederen have. Begge skal ifølge Karsten Brask Fischers anvisninger sørge for, at det individuelle rum ikke oversvømmes af logikken fra arbejdspladsrummet – altså at det bliver hensynet til arbejdspladsen som helhed, der bliver afgørende for, hvordan den enkelte medarbejders sag behandles.

- TR skal hele tiden holde sig for øje, hvilket rum han opererer i. Opstår der uklarhed om rollen, fører det stress og uro med sig, siger Karsten Brask Fischer.

Han har talrige eksempler på, at kommunale ledere rundt omkring i landet har stor mistillid til, at TR vil kunne udfylde rolle, og omvendt har han også mødt mange TR, der var usikre på, hvordan de skulle agere i det nye univers.

- Det er en meget svær opgave, men hvis TR melder sig ind i den strategiske udfordring og kaster den traditionelle rolle som varetager af lønmodtagerens rettigheder bort, vil han eller hun fremover kunne få en unik position i udformningen af en god arbejdsplads, siger Karsten Brask Fischer.